Pomagači zagrebačkog policajca svodnika priznali krivnju i nagodili se

Ilustracija: Arhiva

OPTUŽNICA protiv bivšeg policajca Mislava Merkaša, koji je svodnicima navodno dojavljivao podatke o racijama i na taj način u šest godina zaradio najmanje 162 tisuće eura, ni danas nije potvrđena jer su četvorica njegovih suoptuženika priznala krivnju i nagodila se s Uskokom.

Nakon nagodbe s tužiteljstvom na sjednici optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda najveću kaznu od sedam mjeseci zatvora dobio je Hrvoje Hećimović, koji je navodno oglašavao podvođene djevojke.

Vedran Frangeš je zbog podvođenja uvjetno osuđen na godinu dana zatvora u koji neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo, dok je uvjetnu kaznu od godinu i dva mjeseca, uz rok kušnje od tri godine, dobio Zoran Crnek koji se teretio za udruživanje radi počinjenja nedjela. Tomislavu Brlošiću zatvorska kazna zamijenjena je radom za opće dobro, a sva četvorica uz sudske troškove moraju vratiti nezakonito zarađen novac.

Na idućem ročištu trebalo bi biti poznato hoće li sud potvrditi optužnicu protiv Merkaša koji je, po tvrdnjama tužiteljstva, u kriminalnu skupinu okupio 12 osoba, uglavnom svodnika, ali i svoju suprugu, policajku Natašu Gudek Merkaš, optuženu za prodavanje informacija.

Uskok tvrdi da se 13 optuženih udružilo zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim nedjelima. Osim što je ostale povezao u "zajedničko djelovanje" Merkeš je, po tvrdnjama tužiteljstva, "za novčanu naknadu i druge protuusluge", okrivljenicima za koje je znao da organiziraju pružanje seksualnih usluga redovito dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku policijskih racija usmjerenih na otkrivanje i sprečavanje prostitucije.

Tužiteljstvo tvrdi da je vodeći zagrebački policajac za prostituciju osobama koje su mu trebale biti meta 'čuvao leđa' punih šest godina. Osim što ih je obavještavao o policijskim racijama odavao im je i podatke o tajnom nadzoru, odnosno prisluškivanju telefona i praćenju.

Pročitajte više