Popović: Salopeka su možda ubili i prije roka, a moguće je i da su egipatske akcije ubrzale proces

Screenshot: N1

PETAR POPOVIĆ, stručnjak za međunarodne odnose i geopolitiku kazao je kako Hrvatska nije mogla previše učiniti kako bi spasila Tomislava Salopeka, čije pogubljenje još uvijek nije službeno potvrđeno, no i da su pregovori s egipatske strane možda i ubrzali proces.

Islamska država nikad dosad nije objavila da je nekoga smaknula, a da se poslije pokazalo kako to ipak nije točno. Popović je u gostovanju na televiziji N1 kazao kako to samoprozvana država ne bi napravila.

"To bi samo dolijevalo ulje na vatru i to nije u njihovom modus operandiju. Mediji na zapadu ne želi stavljati fotografiju pred javnost kako se ne bi uznemiravalo ljude", rekao je Salopek.

Ne vjeruje da je Hrvatska mogla učiniti ništa više nego što je mogla u ovom slučaju.

"Može biti i da je ubijen prije samoga roka"

"Bojim se ništa. Njima je video najjače oružje. Gospodin je radio za francusku kompaniju i sumnjam da je ovaj slučaj uperen protiv naše države. Upravo zbog videa i otimaju novinare i strane državljane - zbog vizualnog oružja. Može biti i da je ubijen i prije samoga roka", kazao je.

Egipat je posljednjih dana intenzivirao potragu za otetim Salopekom, tajne službe i specijalci radili su na tom slučaju, pri čemu su dvojica poginula. Ipak, stručnjak nije siguran je li Egipat pregovarao s otmičarima.

"Ne znamo da li je Egipat pregovarao. Može biti i da je njihova akcija ubrzala pogubljenje", rekao je Popović.


Donedavno je Zapad na pripadnike Islamske države gledao kao na običnu bandu, kaže Popović, no više nije tako. Tome su pridonijela pogubljenja stranih državljana, od kojih je dosad 8 njih izgubilo glavu.

ISIS je opasniji od Al Kaide

"Ponavljam, njima je vizualni element urodio plodom. Obama je nedavno rekao da je to rak koji treba iskorijeniti, a osam mjeseci ranije je posprdno govorio o njima. Ove dekapitacije su strašno utjecale u percepciji zapada. Sada ih zapad više ne doživljava kao običnu bandu. Puno su uspjeli putem videa napraviti za svoju afirmaciju", rekao je.

Analitičari vjeruju da IS neće brzo nestati, kaže stručnjak te dodaje kako je Islamska država opasnija od Al Kaide. Vjeruje također i kako hrvatska vojska ne može previše pomoći.

"To zaista nije naš rat i ono što treba zabrinjavati hrvatske službe jest da veliki broj izbjeglica dolazi i teško je reći tko je tu terorist a tko pravi migrant. Najveći je problem što su Francuska i Velika Britanija sudjelovali u ratu u Siriji i to im se sada vraća kao bumerang", kaže Popović.

Pročitajte više