"Porez na HRT" ga skupo koštao: Ministrica kulture smijenila Milana Živkovića

Foto: Arhiva

MINISTRICA kulture Andrea Zlatar Violić ekspresno je odlučila smijeniti Milana F. Živkovića, savjetnika za medije u Ministarstvu kulture.

Rezultat je to igrokaza koji je započeo Živkovićevom medijskom najavom izmjena u sustavu prikupljanja pristojbe za HRT. Podsjećamo, Živković je najavio ukidanje RTV pristojbe u obliku u kakvom ona sada postoji i uvođenje svojevrsnog medijskog poreza, kojim bi se financirali mediji koji propagiraju javni interes.

Najava novog poreza u javnosti je, vrlo očekivano, naišla na krajnje negativan prijem pa su sve političke opcije od njega počele prati ruke. SDP je krivnju pokušao svaliti na HNS, kojem pripada Zlatar Violić. HNS-ovci su odgovorili priopćenjem u kojem tvrde da se protive porezu, te ističu da je Živković, koji ga je i najavio, član SDP-a.

Zlatar Violić nakon svega se pojavila pred novinarima i javnosti se ispričala zbog "zastrašivanja novim porezom". Svakako treba spomenuti da je na press konferenciji ministrici kulture postavljeno pitanje o eventualnoj Živkovićevoj odgovornosti. Odgovorila je da će se o tome odlučivati na užem kabinetu Vlade, s obzirom da ga je Vlada i imenovala. Par sati kasnije stiglo je priopćenje u kojem stoji da će "ministrica kulture donijeti odluku o prestanku službe imenovanog glavnog savjetnika".

Iz reakcije ministrice kulture bi se dalo zaključiti da je Živković djelovao na svoju ruku, bez konzultacije s nadređenima. Je li to doista tako, ili je na njega samo palo da u javnost pusti probni balon koji mu je eksplodirao u lice, tek trebamo saznati.

Pročitajte više