"Poreznici se iživljavaju kako bi skrenuli pozornost sa glavnih krivaca loše naplate poreza!"

Screenshot: virovitica.info/Youtube

BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO u priopćenju je koje potpisuje Milivoj Špika napao šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec:

"Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec u sukobu sa logikom

Nakon niza veoma oštrih kritika koje je BUZ javno uputio Vladi i ministru financija Liniću poradi nepotrebnog zatvaranja turističko ugostiteljskih objekata u srcu sezone, isti ne prestaju javnosti plasirati opravdavajuće izjave za koje moram kazati da sa elementarnom logikom nemaju blage veze.

Jučer je tako svoj monolog imala na jednoj nacionalnoj TV i Šefica Porezne uprave gospođa Nada Čavlović Smiljanec koja je javnost ushićeno izvijestila kako je nakon uvođenja fiskalizacije prijavljeni promet u trgovini i ugostiteljstvu u prvih šest mjeseci porastao za čak 7 milijardi kuna u odnosu na isti period prethodne godine. I onda umjesto da se konačno netko razuman iz Kukuriku koalicije malo pospe pepelom i javnosti prizna kako su zbog svoje aljkavosti u naplati poreza još i prošle godine ostali bez koje milijarde kuna proračunskih prihoda, šefica Porezne okreče pilu naopako i udara po navodnim "utajivačima" poreza kako ih redom bez ikakvog formalno opravdanog razloga naziva. Šefici Porezne uprave još izgleda nije jasno da je za ubiranje poreza nadležna upravo njena Uprava koja se još ne baš tako davno javno "hvalila" da nije uspjela naplatiti čak 50 milijardi kuna tih istih, dakle poreznih prihoda,…. dakako dobrim dijelom od istih onih obveznika koji i danas, očito ne i bez razloga, uredno rade bez straha da će im netko zapečatiti vrata. I bez objave ovih rezultata kao posljedice uvođenja fiskalnih blagajni bilo je jasno da uvođenje istih kod nas bez ikakvog razumnog objašnjenja kasni već niz godina, kao i da je na taj način prikupljeni porezni prihod ipak tek jedan manji dio ukupnog prihoda proračuna.  

Da bi se opravdao dugogodišnji nerad mnogih "pojedinaca" iz Porezne uprave, dakle istih onih koji su sada odjednom "proradili", loptica odgovornosti se uporno prebacuje na trgovce i ugostitelje kao crne ovce hrvatskog gospodarstva, kao one koji su zbog pronađenih nekoliko kuna viška u blagajni sramota za hrvatski turizam. Valjda radi dodatnog efekta i uvjerljivosti šefica Porezne uprave čak i javno prijeti kako će se tim mrskim "utajivačima" krenuti i u provjeru imovine, a neki završiti i u zatvoru. Još samo da je dodala kako će se provjeriti imovina i mnogih poreznih inspektora od kojih bi po logici stvari isto tako mnogi trebali ostati bez dijela imovine i završiti u zatvoru, njene riječi bi možda i uzeli za ozbiljno, no ovako sve izgovoreno više sliči tek na neku prijetnju, možda "neposlušnima".

Šefica Porezne uprave očito još nije uspjela shvatiti kako prijavljeni promet nakon uvođenja fiskalnih blagajni nije porastao radi, ponovimo još jednom, potpuno neopravdanog zatvaranja niza objekata, već naprosto radi logičnog efekta samog uvođenja fiskalnih blagajni. Svakom službeniku kojem u opisu posla jest i da se brine o provedbi Zakona je jasno da primjena bilo kojeg Zakona nikada i ni u kom slučaju ne smije biti na štetu trećeg kao što se dogodilo u doslovno svakom slučaju zatvaranja turističko ugostiteljskih objekata kada su gosti morali napuštati hotele i restorane i sl. Sukladno logici poreznih "eskadrona" sa jedne strane i radnom iskustvu sa druge, odnosno mogućem višku u blagajni, bi se doslovno svaki mini ili super market mogao odmah pečatiti bez i da se prethodno uopće uđe u objekt.

Ako znamo da se neće zatvarati trgovački lanci, niti za to ima opravdanja kao što ga nema ni za druge, onda je jasno da se ovako selektivnom i lošom primjenom Zakona radi o iživljavanju "poreznika" koji na taj način skreću pozornost sa glavnih krivaca loše naplate poraza, odnosno njih samih. Dokle??"

Pročitajte više