Portoriko će idući tjedan vjerojatno započeti s bankrotom

Screenshot: YouTube

GOTOVO je sigurno da će Portoriko u ponedjeljak završiti u bankrotu zbog propuštanja rate za otplatu duga u iznosu od 58 milijuna dolara za koje nema pokrića u riznici, javlja CNN Money.

"Mi vjerujemo da se vjerojatnost bankrota približava 100 posto," rekao je analitičar Moodyja Ted Hampton koji prati kretanje portorikanskih obveznica.

Guverner Alejandro García Padilla kaže da ne može platiti sva potraživanja i da se otočna ekonomija nalazi u "spirali smrti".

Portoriko je u sličnoj situaciju bio 1. srpnja, kada se također spekuliralo o bankrotu, ali su dugovi stigli na naplatu na kraju podmireni.  

> "Grčka kriza" u SAD: Portoriko ne može vratiti više od 70 milijardi dolara duga

Ovog mjeseca bi moglo biti drugačije, jer su dužnosnici naizgled spremni na bankrot koji će prije svega udariti na lokalne ljude i kreditne zajednice. Rata od 58 milijuna je namijenjena Korporaciji za javno financiranje (PFC), u kojoj udio ima oko 900,000 Portorikanaca.

CNN piše da se dužnosnici strateški pripremaju na propust plaćanja jer postoji mali rizik da će on rezultirati tužbom. Država će idućeg tjedna vjerojatno namiriti obveze koje ima prema snažnijim, međunarodnim vjerovnicima.   

"Dug PFC-u je relativno malen, ima slabu zakonsku zaštitu i posjeduju ga ljudi koji najvjerojatnije neće tužiti vladu," kaže Cate Long koja rukovodi tvrtkom fokusiranom na kretanja portorikanskog duga.

Ukupan dug Portorikoa iznosi 70 milijardi dolara.

Pročitajte više