Pošaljite svi dopis Poreznoj upravi: "Ne želim više financirati zločinačku Hrvatsku gospodarsku komoru!"

Foto: Arhiva

"MOJA tvrtka nikada nije dobrovoljno pristupila članstvu u Hrvatskoj gospodarskoj komori te nije koristila, a niti želi koristiti usluge iste", kaže za Index Darko Bavoljak iz tvrtke Art de Facto koji je pokrenuo inicijativu protiv obveznog plaćanja članarine HGK-u te se sprema i na ustavnu tužbu. Bavoljak smatra da jedino što bi moglo ispraviti nepravdu obaveznog plaćanja članarine HGK-u svih poslovnih subjekata je da se svi masovno izjasne protiv. Također, moli za pomoć u pisanju ustavne tužbe. Možete li mu pomoći javite mu se putem Facebooka.

"Molim pomoć u pisanju ustavne tužbe protiv obveznog plaćanja članarine HGK. Svako tko mi može pomoći u tome je dobrodošao. Hvala unaprijed", naveo je na svom Facebook profilu.

Nenamjenski su trošili novac, a ja ih moram financirati!

"Članstvom u HGK prekršeno je ustavno pravo slobodne udruživanja, a HGK smatram zločinačkom organizacijom jer je nenamjenski trošila novac poreznih obveznika", kaže Bavoljak. Povod za ovu akciju bio je račun od 815 kuna za članarinu u HGK, a Porezna uprava najavila je kako će, ukoliko račun ne bude plaćen u roku od osam dana, pokrenuti postupak ovrhe. Rješenje Porezne uprave ostavilo je mogućnost žalbe na iznos duga, što je Bavoljak i napravio.


"Obzirom na gore navedene činjenice izjavljujem da trgovačko društvo Studio de Facto nije nikada željelo, a niti želi ubuduće biti članom HGK, te zahtjeva storniranje svih dospjelih, te eventualnih budućih obveza prema HGK od strane Ministarstva financija - Porezne uprave", stoji u žalbi.

Bavoljak je pozvao sve da ga podrže na način da pošalju dopise istog ili sličnog sadržaja svojim referentima u Poreznoj upravi.

Linić uporan u ovrhama

Podsjetimo kako je ministar financija Slavko Linić potvrdno odgovorio na pitanje Indexa u studenom prošle godine kada smo ga upitali hoće li se i dalje prisilno, putem ovrha, naplaćivati članarinu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Isto tako iz Ministarstva financija nisu pokazali inicijativu za ukidanje  obavezne članarine te uvođenja dobrovoljnog financiranja HGK.

Nakon što je dugogodišnji čelnik HGK Nadan Vidošević završio u istražnom zatvoru zbog izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK,  ta je organizacija pokušala umanjiti bijes javnost smanjivši članarinu za male tvrtke za 8 (osam) kuna! Za srednje tvrtke mjesečna članarina smanjena je s  1.275 kuna na 1.083 kuna, a velike tvrtke umjesto 4.675 kuna sada plaćaju 3.973 kuna mjesečno.

Vrdoljak, Maras i Linić brane dosadašnji rad Komore

Iako se na početku afere pričalo da bi se mogla ukinuti članarina za HGK tome se usprotivio HNS odnosno HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. No ni ministar Linić, a ni ministar Gordan Maras nisu se iskazali oko afere HGK gdje očigledno stvari ostaju onakve kakve su i bile prije izbijanja afere.
 

 

Pročitajte više