Postignuća u zaštiti prava djece: Nagradu dobio i "klaun-doktor"

Foto: Hina

U OZRAČJU 25 godina Konvencije o pravima djeteta u četvrtak su u Ministarstvu socijalne politike i mladih dodijeljene nagrade za iznimna postignuća u promicanju i zaštiti prava i interesa djece.

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za životno djelo je psihologinja Gorana Hitrec, a godišnje su nagrade dobili medicinska sestra Opće bolnice Šibenik Majda Ivanda, sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić i odgajatelj i prometnik na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima Mario Perković.

Dodjela nagrada je prilika da se podsjetimo na našu zajedničku odgovornost u osiguravanju bolje budućnosti djece poštivanjem njihovih prava i odgovaranjem na njihove potrebe, istaknula je zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš.

Djeca ne smiju biti ostavljena da se sama izbore za svoja prava, stoga promicanje njihovih prava traži angažman i promjenu društva u cjelini, uvažavajući vrijednosni sustav i odgojnu klimu. To od odraslih traži da propitivanje svoje odgovornosti za djecu, ali i prepoznavanje vrijednosti njihovih iskustava, pogleda i briga, istaknula je Sporiš.

Dobitnica Nagrade za životno djelo Gorana Hitrec školska je psihologinja koja je u suradnji sa Centrom SUVAG organizirala integraciju slušno oštećene djece u redovne razrede.

Jedna je od osnivačica Udruge roditelja "Korak po korak" koja nastoji pridonijeti boljem prepoznavanju i priznavanju važnosti uloge roditelja u procesu odgoja i obrazovanja, kao i potrebe razvijanja partnerstva između roditelja, vrtića i škola. Inicijatorica je uvođenje CAP (Child Assault Prevention) programa prevencije zlostavljanja djece.

Njezin rad zapažen je tijekom ratnih godina, kada je u kontaktu s istraumatiziranom djecom razvila poseban program psihosocijalnog rada koji su prepoznali UNICEF i Vladin Ured za izbjeglice i prognanike.

Sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić

Sutkinja Lana Peto Kujundžić nagrađena je godišnjom nagradom za zapaženi rad kao sutkinja za mladež. Karijeru je počela na Općinskom sudu u Zagrebu, zatim je radila na zagrebačkom Županijskom sudu i na kraju na Vrhovnom sudu. Predsjednica je Odjela za mladež na Županijskom sudu u Zagrebu, a aktivna je i u Udruzi sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Majda Ivanda pokrenula je i osnovala Udrugu za disleksiju Šibensko-kninske županije "Izvor ljubavi". U ljetnim mjesecima organizira jedinstvenu "Ljetnu logopedsku školu". Autorica je brošure "Disleksija-teškoća-nadarenost".

Dobitnik godišnje nagrade Mario Perković svoj radni dan provodi kao prometnik na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima, a nakon završetka smjene ide na svoj pravi "životni poziv" u kojemu godinama pomaže djeci da imaju zdravo i veselo djetinjstvo.

Kao "klaun-doktor", ili "doktor crvenog nosa", svaki mjesec redovito posjećuje dječje odjele KBC Osijek, ali i druge bolnice u Hrvatskoj. U okviru akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici" oslikao je sve prostore u osječkoj bolnici gdje borave djeca. U suradnji s UNICEF-om organizator je redovitih tjednih aktivnosti s djecom u kontejnerskom naselju u Gunji.

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta održava se svake godine 20. studenoga, na dan kada su 1989. Ujedinjeni narodi usvojili Konvenciju o pravima djeteta, koju je Hrvatska prihvatila 1991.

Pročitajte više