"Postoji direktna veza" između Saudijske Arabije i napada od 11. rujna

Screenshot: YouTube

ODVJETNICI žrtava terorističkog napada od 11. rujna posjeduju nove dokaze da su agenti Saudijske Arabije "svjesno i direktno" pomagali otmičare, javlja AP.

Među dokazima su svjedočenje pod prisegom takozvanog dvadesetog otmičara Zacariasa Moussaouia i izjave visokih dužnosnika američke vlade koji su sudjelovali u inicijalnim istragama zločina.

Obitelji žrtava od 11. rujna vode postupak na federalnom sudu Manhattana u nastojanju da dokažu tvrdnje da je Saudijska Arabija ususret 11. rujnu financirala al-Kaidu i bin Ladena.

Odvjetnici kažu da su novi dokazi temeljeni na izvještajima američkih obavještajaca i svjedočanstvima pripadnika al-Qaide "uvjerljivi i opsežni". Među njima je izvješće Kongresa o saudijskoj umiješanosti u teroristički napad i gotovo 80.000 stranica materijala kojeg je Savezni istražni ured (FBI) prikupio tijekom istrage Saudijaca koji su al-Kaidu financirali iz Floride.

Izjave visokih američkih dužnosnika

"Dvadeseti otmičar" je na posljednjem ročištu pod prisegom ponovio optužbe da je al-Kaida u 1990-im namjeravala srušiti službeni predsjednički zrakoplov Air Force One i ubiti predsjednika Billa Clintona uz pomoć zaposlenika "s vrha saudijskog veleposlanstva" u Americi. Moussaoui tvrdi da je postojala direktna veza između saudijskih dužnosnika i bin Ladena.

Odvjetnici kažu da njihov slučaj dodatno jačaju izjave pod prisegom bivših članova Povjerenstva koje je istraživalo zločin od 11. rujna. Povjerenici  John Lehman i Bob Kerrey ukazuju na povijesne veze između religijskih vođa u Saudijskoj Arabiji i al-Kaide, dok supredsjedatelj kongresne istrage Bob Graham vjeruje da "postoji direktna veza" između terorističkog napada i tadašnje saudijske vlade.

Zacarias Moussaoui (46) je uhićen u kolovozu 2001. godine nakon što su zaposlenici škole za letenje podigli uzbunu zbog zahtjeva da nauči upravljati Boeingom 747 bez pilotske dozvole. Moussaoui je krivnju za urotu s otmičarima u svrhu ubijanja Amerikanaca priznao u travnju 2005. godine. Psiholog je tijekom suđenja o smrtnoj kazni posvjedočio da Zacarias boluje od paranoidne šizofrenije. Porota je poštedjela njegov život.

Pročitajte više