Potez očajnika: Linić fakultetima želi uzeti milijardu kuna, sveučilišta zgrožena!

Foto: FAH

MINISTAR financija Slavko Linić, gostujući u "U mreži Prvog", potvrdio je da fakulteti ostaju bez dijela svojih prihoda koji su procijenjeni na milijardu i 600 milijuna kuna, što je zgrozilo sveučilišta.

Linić je rekao da na računima sveučilišta, fakulteta i instituta postoji 1,6 milijardi kuna koje se ne koriste.

"U ovom trenutku nam je želja da s prihodima umanjimo negativan efekt, jer svako smanjivanje rashodovne strane je opet negativan efekt na gospodarski rast. I to je nešto što, moram reći u ovom trenutku, kad imate razumijevanje i kod Komisije, i kod MMF-a, i to je razlog da moramo posegnuti za povlačenjem dijela dividendi iz trgovačkih društava, ali i odstupiti od toga da su dosad - pravo na vlastite prigode, da ih ne unesu u proračun, imale - samo ustanove u obrazovanju" zaključio je Linić.

U njegovoj izjavi ništa sporno nije vidio ni ministar obrazovanja Željko Jovanović.

"Zarada se neće uzeti, nego će se vlastiti prihodi sveučilišta provući kroz proračun i bit će vidljiviji, koliko prihoda ostvaruju, da osiguramo da značajan dio prihoda bude usmjeren za povećanje kvalitete nastave, stud. standarda, i zapošljavanja, a ne bildanje plaća profesora" rekao je Jovanović za HRT.

Dekani i rektori zgroženi Linićevom izjavom

Dekani i rektori hrvatskih sveučilišta smatraju da se time ne bi smjele krpati proračunske rupe i tako ostaviti sustav visokog školstva i znanosti na cjedilu. To su prihodi i od projekata s Europskom unijom, gospodarstvenicima, dodatnog rada fakulteta i svime time pokušavaju krpati svoje fakultetske rupe cijele godine, uključujući i plaćanje režija.

"To su sve namjenska sredstva. Ja doista ne znam što bi se nama dogodilo kad bi bez toga ostali", rekao je dekan Filozofskog fakulteta prof. Damir Boras.

"To je zaista potez očajnika koji će dodatno urušiti hrvatski obrazovni istraživački sustav", izjavio je dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci, Predrag Šustar.

"Radi se o otimačini tuđeg zarađenog truda", rekao je kratko Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva.

"To se dogodilo prvi put. Bilo je najava prije, ali nikad nijedna Vlada, pa čak ni u ratna vremena, nije išla na takvu soluciju", zaključio je Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitajte više