Potpora im pada iz mjeseca u mjesec: Građanima sve gadljiviji i SDP i HDZ!

Foto: HINA, Promocija Plus

DVJEMA najvećim hrvatskim strankama, SDP-u i HDZ-u, pada izborna potpora građana, a vidljiv je i trend postupnog povećanja potpore novim strankama i listama, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama Cro Demoskop.


SDP je na prvome mjestu s 23,4 posto (u prosincu 23,9%).

HDZ ovaj mjesec bilježi pad na 20,5 posto (s 20,8 u prosincu). Slijede ih Laburisti sa 6,8 i HNS s 4 posto potpore.

Prvi put je Nacionalni forum Nikice Gabrića sada i kao stranka na petome mjestu s 3,7 posto.

Istraživanje je provedeno početkom mjeseca na uzorku od 1300 ispitanika.

Liniću pala popularnost zbog Šegona

Predsjednik Republike Ivo Josipović čvrsto drži prvo mjesto na ljestvici najpopularnijih političara. Slijedi ga Slavko Linić, kojeg je afera Šegon ipak okrznula pa mu je popularnost pala za 3.5 posto.

Najveći skok ostvarila je Mirela Holy, sa 6. mjesta prošli mjesec stigla je na treće i tako iza sebe ostavila premijera.



Već se mjesecima isti političari na listi najnegativnijih političara. Tomislav Karamarko, premda mrvicu manje nepopularan nego prošli mjesec, i dalje je na prvom mjestu. Slijede ga Zoran Milanović i Slavko Linić.



U ocjeni rada, predsjednik Josipović je dobio graničnu četvorku, a Sabor i Vlada provukli su se s čvrstim dvojkama. Građani su iznijeli i svoje viđenje tema koje su obilježile Hrvatsku prote

Hrvati djelomično podržavaju štrajk

Od 1300 ispitanika njih 369 ili 28,4 posto u potpunosti podržava organiziranje prvog generalnog štrajka u zemlji zbog promjene Zakona u radu.


Čak 77.2 posto ne podržava štrajk, a uvjerljivo protiv su i birači Nacionalnog foruma - njih 63.3 posto te birači HSLS-a - 60 posto.

Najveću podršku štrajkašima daju simpatizeri stranke Hrast - njih 72,7 posto, a slijede ih birači Hrvatskih laburista - 67.3 posto te stranke Orah - 60.9 posto.

Promatrano prema dobnim skupinama, čak 73.8 posto ispitanika između 18 i 30 godina je za generalni štrajk, a samo 25 posto građana koji su u dobi od 71 i više godina.

Štrajk najviše podržavaju Slavonci - njih 52.4 posto, a slijede ih Dalmatinci s 49 posto i stanovnici središnje Hrvatske, njih 46.2 posto.

Stanovnici Istre, Primorja i Gorskog kotara su većinom protiv štrajka (51.3 posto).

Štrajk podržava 47.8 posto osoba bez škole ili s nezavršenom osnovnom školom, a najveći protivnici štrajka su osobe s fakultetskim obrazovanjem (50.2 posto).

Pročitajte više