Potpredsjednik ECB-a: Imigranti mogu zaustaviti "demografsko samoubojstvo" Europe

Foto: GettyImages

SVE STARIJE europsko društvo čini "demografsko samoubojstvo" i treba imigrante da bi spriječilo daljnje osipanje radne snage, rekao je potpredsjednik Europske središnje banke u razgovoru za Reuters.

Vitor Constancio je nepovoljna demografska kretanja naveo kao jedan od razloga za usporavanje regionalne ekonomije i ustvrdio da će se starenje stanovništva nastaviti u desetljećima koja dolaze.

"Ovo je vrlo akutni problem jer je Europa godinama činila vrstu kolektivnog demografskog samoubojstva," ocijenio je bivši portugalski političar čija je zemlja teško pogođena Velikom recesijom.

"Da bi se izmijenili demografski trendovi nije dovoljna samo promocija rađanja, to također mora biti napravljeno kroz imigraciju. Ako ne, mi stvaramo velike poteškoće za razvoj i blagostanje budućih generacija," rekao je 71-godišnjak.

Constancio je za "dramatičan otpor" imigraciji okrivio visoku nezaposlenost u EU i rekao da veliki broj nezaposlenih "destabilizira kontinent".

Populacija u eurozoni je prošle godine porasla za samo 0.25 posto i sedam od 19 nacija je zabilježilo njen pad. Za usporedbu, populacija u SAD-u je porasla za 0.75 posto, dok je Australija, u kojoj recesija nije zabilježena od 1991. godine imala rast od 1.4 posto.

Pročitajte više