Potresna priča iz Sarajeva: Žrtve silovanja u ratu bore se za spas Suda BiH

SVEGA dva dana nakon premijere redateljskog prvijenca Angeline Jolie u Sarajevu, u tamošnjem je Parlamentu započela rasprava o ukidanju Suda BiH. Predstavnice udruženja žena koje su silovane tijekom rata okupile su se ispred Parlamenta i započele prosvjed, piše Radio Sarajevo.

Sud BiH osnovan je 2003. godine s ciljem procesuiranja ratnih zločina, terorizma, organiziranog kriminala i korupcije. Predstavnice udruženja žena silovanih za vrijeme rata tvrde kako je to jedino mjesto koje im garantira pravdu. Ukidanjem Suda, nestao bi i Odjel za ratne zločine.

Prijedlog zakona o ukidanju Zakona o Sudu Bih podnijeli su zastupnici Srpske demokratske stranke i Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Ustavno-pravna komisija odbila je njihov zahtjev, ali su zastupnici tražili da se slučaj vrati Komisiji koja je o njemu prvotno trebala raspravljati.

Potresne priče: Nisu birali žrtve, jedna je imala samo 12 godina

Svakog dana na sudu svjedoče žrtve rata, većinom žene koje su prošle torturu koju nitko od nas ne može ni zamisliti. Njihove tužne priče rijetko tko može podnijeti, ali ipak, one se hrabro suočavaju sa svojom mračnom prošlosti.

Jednoj je od svjedokinja bilo svega 12 godina kada je šest mjeseci držana kao seksualna robinja u stanu u Foči, svakodnevno zlostavljana i silovana.

Priče ovih žena duboko su potresle svakoga tko ih je čuo, a upravo se zbog svoje teške prošlosti uporno bore da pravda bude zadovoljena. Ukine li se Sud BiH, to se nikada neće dogoditi.

Pročitajte više