Potrošnja u rujnu pala oštrih šest posto, gotovo dvostruko više od očekivanog

DRŽAVNI zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u rujnu nominalno pao za 1,4, a realno za šest posto u odnosu na isti mjesec.

To je znatno veći pad nego što se procjenjivalo. Makroekonomisti su u prosjeku očekivali pad potrošnje u rujnu za 3,3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 1,1 do 4,5 posto. Ovo je već sedmi mjesec zaredom kako potrošnja pada.

Zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, u ljetnim je mjesecima pad usporen, no u rujnu je ponovno ubrzan s 3,2 posto u kolovozu na šest posto. To je najveći pad prometa u trgovini na malo od travnja, kada je potonuo sedam posto.

S obzirom na daljnji pad potrošnje, industrijske proizvodnje i drugih najvažnijih pokazatelja, procjenjuje se da je bruto domaći proizvod pao i u trećem tromjesečju. Ipak, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, pad bi trebao biti manji nego u drugom kvartalu, kada je BDP oslabio 2,2 posto na godišnjoj razini.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo DZS će objaviti za dva tjedna, javlja HRT.

Pročitajte više