Povezivanje znanosti i gospodarstva: U okviru klastera Inteligentna energija potpisan ugovor o poslovnoj suradnji

Foto: REGEA 

PROIZVODNE tvrtke, projektanti, stručni konzultanti, visokoškolske ustanove i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) 28. travnja su potpisale ugovor o poslovnoj suradnji u sklopu klastera Inteligentna energija.

Osnovni cilj poslovne suradnje i povezivanja u klaster je dati snažniji poticaj investiranju u energetske projekte i formiranju konkurentnog domaćeg subjekta koji je u stanju pružiti cjelovitu uslugu u provedbi najsloženijih energetskih projekta, navodi se u priopćenju.
 
"Ključ uspjeha u gospodarstvu je – povezivanje. U Europskoj uniji ovakva su se povezivanja pokazala jako uspješna, pa tim više vjerujem u uspjeh klastera Inteligentna energija jer u njemu povezujemo proizvodne tvrtke, znanstvenu zajednicu i stručne konzultante. Udruživanjem znanja ovakav koncept ne može promašiti.", istaknuo je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.
 
Klaster Inteligentna energija bit će aktivan u promoviranju i korištenju obnovljivih izvora energije, povećanju energetske učinkovitosti u Hrvatskoj, promociji izvoza, obrazovanju i stručnom usavršavanju hrvatskih stručnjaka.
 
"Klaster je osnovan 2009. godine s ciljem jačanja domaće industrije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Današnje potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji potvrđuje poslovni model klastera, čije članice razvijaju moderna tehnološka rješenja i zajedno nastupaju na domaćem i inozemnom tržištu“, istaknuo je direktor tvrtke Pro Integris Mladen Perkov.
 
Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske je jedan od partnera europskog projekta SMARTinMED (Smart Interrregional Cooperation Strategy for Innovation Capacities in the Energy Sector on the MED Area) koji se provodi s ciljem povećanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva na području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom tržištu Mediteranskih zemalja.
 
REGEA će na temelju stečenih znanja u sklopu SMARTinMED projekta savjetovati članice klastera Inteligentna energija, izradom poslovnih modela i regionalnih strategija, što bi im trebalo pomoći u preskakanju barijera pri ulasku na tržište i tako otvoriti vrata novim ulaganjima i razvitku gospodarstva.
 
Ovaj bi projekt, s obzirom da se radi po uzoru na takve slične projekte u Europskoj uniji, trebao poslužiti kao primjer dobre prakse gradovima i općinama kako povećati energetsku učinkovitost povezivanjem u energetske klastere.
 
 

Pročitajte više