Povijesna bura izazvala kaos na Jadranu, što nas čeka iduće?

Foto: FAH, Meteoalarm

"JA SAM ovdje 17 godina. U mojih 17 godina ovakve bure nije bilo", kazao je za RTL Ivan Vučko, direktor splitske lučice Spinut. Udari bure u Dalmaciji iznosili su i do nevjerojatnih 240 km/h.

U većini predjela, osobito na zapadu, u petak se očekuje djelomično razvedravanje. Oblačnije uz još moguće povremene oborine zadržat će se prijepodne na jugu Dalmacije, mjestimice u Lici, te osobito na istoku Slavonije. Vjetar umjeren i jak sjeveroistočni, na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na Jadranu 2 do 7, a najviša od 3 do 8, na Jadranu 7 do 12 °C.

> Crveni alarm na Jadranu

> Bura izazvala kaos u Rijeci

Udari bure u gradovima i naseljima na Jadranu ozlijedili su desetak ljudi. Najviše ozlijeđenih, prema do sada dostupnim podacima, je u Rijeci, gdje je medicinsku pomoć zbog lomova i ogrebotina uzrokovanih padovima zbog jakog vjetra zatražilo pet osoba.

Snažan vjetar puhao je i u unutrašnjosti Hrvatske, te kumovao gubitku jednog mladog života. 18-godišnji motociklist koji je poginuo kraj Velike Gorice se zbog prevelike brzine i snažnog vjetra zabio u ogradu na obilaznici i ostao na mjestu mrtav.

Bez struje oko 16 tisuća ljudi

Snažno nevrijeme praćeno orkanskom burom uzrokuje kvarove na trafostanicama i dalekovodima pa je na području Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske županije u četvrtak poslijepodne bez električne energije više od 16 tisuća kupaca, podaci su Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Po podacima HEP-a od oko 16 sati, u Splitsko-dalmatinskoj županije bez električne energije ostala su mjesta na širem području Sinja i trenutno je tamo bez struje oko 1800 kupaca.

Na području Splita i okolice trenutno su bez električne energije mjesta Sveti Martin, Mutogras i Gornje Podstrane, ukupno oko 1000 korisnika, a na širem području Omiša je bez struje oko 2000 kupaca u mjestima Srinjine, Donje Sitno, Gornje Sitno, Dubrava, Orij, Mali Rat, Sumpetar, Suhi potok, Krilo Jesenice, Bajnice i Jesenice.

Orkanska bura izaziva velike probleme i na području Zadarske županije gdje je bez napajanja trenutno 8500 korisnika na otoku Pagu, oko 1500 njih na području Privlake te oko 400 na području Obrovca i Benkovca.

Na području Ličko-senjske županije, gdje ima problema i sa snijegom, bez električne energije je trenutno oko 1100 korisnika u pojedinim mjestima na širem području Senja, Karlobaga, Plitvičkih jezera, Gračaca, Brinja te Otočca.

"Radnici HEP-a su od ranih jutarnjih sati na terenu i otklanjaju kvarove, ali je zbog orkanskih udara bure na pojedinim područjima za sada nemoguće pristupit lokacijama kvarova", kažu u HEP-u u kojem, s obzirom na nepredvidive vremenske uvjete koji i dalje traju na spomenutim područjima, kupce mole za razumijevanje.

Dva broda nasukana kod Marjana, treći pluta prema Čiovu

Bura je diljem Hrvatske rušila stabla, uništavala fasade, potapala brodove, prevrtala automobile, ali i kamione. Dva kamiona prevrnuta su kraj Rijeke, a jedan je prevrnut na vijaduktu kraj Splita. Na teren su morali izaći vatrogasci, kako bi spriječili štetu od curenja goriva.

Tri su se teretna broda u Splitu pod udarima bure otrgnuli s veza. Brodovi Krka i Orebić nasukali su se na Prvoj vodi na sjevernoj strani Marjana. Bili su na vezu u Svetom Kaji bez posade. Orkanska bura odbacila je ih sa privezišta na suprotnu stranu Kaštelanskog zaljeva. Splitski lučki kapetan Davor Vidan kaže kako su se brodovi nasukali oko 15 sati. Čeka se da padne bura kako bi se oduskali. Treći brod pluta prema Čiovu.

U Dubrovniku rekordna količina kiše

Bura koja bi trebala slabiti tijekom noći i sutrašnjeg dana do Dubrovnika bi tek trebala stići. No, to ne znači da su Dubrovčani ostali pošteđeni udara ciklone Rea. Na dubrovačkom području palo je rekordnih 180 litara kiše po metru kvadratnom, što je najveća količin kiše koja je na krajnjem jugu Hrvatske ikad zabilježena. Dubrovački vatrogasci imali su tijekom dana 30-ak intervencija, najviše zbog ispumpavanja vode.

U unutrašnjosti Dalmacije ima i snijega

U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

U Hrvatskom primorju, Slavoniji i Dalmaciji kolnici su mokri i skliski od kiše. Snijeg mjestimice pada i u unutrašnjosti Dalmacije, posebice na dionici autoceste A1 između Šestanovca i Vrgorca. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja.

Ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru. Sve skupine vozila mogu prometovati iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci, i obrnuto. Dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica još je zatvorena za sve skupine vozila zbog vjetra, tako da je obilazak za sva vozila starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) između čvorova Kikovica i Delnice.

Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27) te obrnuto.


Kopno

Petak donosi postupno smirivanje vremenskih prilika. Još uvijek puno oblaka, ali bi oborine tijekom dana trebale prestati. Možda čak bude i kraćih sunčanih razdoblja u popodnevnim satima, ali ne baš svugdje, vjerojatnije na zapadu i sjeverozapadu. I dalje će uz jak i vrlo jak sjeverni vjetar biti prohladno pa će temperatura sredinom dana biti uglavnom od 3 do 8 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend malo ugodnije i zdravije vrijeme. Bit će većinom suho, a očekujemo i sunčana razdoblja. Još su ponegdje moguće slabije oborine, vjerojatnije u Lici i Slavoniji. Ujutro može biti mraza, u nedjelju i mjestimične magle, a tijekom dana umjerenog sjevernog vjetra, osobito još tijekom subote. Jutarnja temperatura zraka oko nule ili malo ispod, a najviša dnevna između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva. Bioprognoza dobra, prognoza je Crometea.

More

U petak na sjevernom Jadranu pretežno, u Dalmaciji djelomično sunčano i suho. Malo kiše i susnježice moguće je još ujutro na u Konavlima, a slab snijeg nošen burom moguć i dalje u podvelebitskom kanalu. Puhat će jaka, ponegdje i olujna bura, u mnogim predjelima s orkanskim udarima, a podno Velebita bura će i dalje ponegdje imati orkanski prosjek. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 13°C, u zaobalju i malo niže, ali će vjetar pojačavati osjet hladnoće.

U subotu posvuda pretežno sunčano. Iako će bura oslabiti u odnosu na prethodne dane, i dalje će biti mjestimičnih olujnih udara, podno Velebita i orkanskih. Jutro malo hladnije, a najviše dnevne temperature bez veće promjene u odnosu na petak. Sunčano, uz daljnje slabljenje bure i lagan porast dnevnih temperatura zraka bit će u nedjelju.

Pročitajte više