Povodom 70. obljetnice oslobođenja Zagreba: Vraćaju se Trnjanski kresovi

Screenshot i video: YouTube (MAZ)

POVODOM 70. obljetnice oslobođenja Zagreba od fašizma u petak 8. svibnja oživjet će tradicija koja je bila zaboravljena zadnjih 25 godina. Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) na savskom nasipu oživjet će Trnjanske kresove.

Podsjetimo, manifestacija Trnjanski kresovi se održavala od 1978. do kraja 80-ih godina na sjevernoj obali Save, na mjestu gdje su partizani 8. svibnja 1945. godine skelom preko Save ušli u grad. Kad je kasnije na tom mjestu izrađen novi most, simbolično je nazvan Mostom slobode.

 


 

Manifestacija kojom se u petak obilježava 70. obljetnica oslobođenja Zagreba počet će u 17 sati. Na savskom će se nasipu uz hranu dijeliti primjerci novog broja časopisa "Nepokoreni grad" kojeg izdaje MAZ, a posjetioci će imati priliku gledati i stvaranje murala pod nazivom "Oslobođenje", kojeg će na zgradi Jedinstva raditi crtači iz kolektiva Graffiti na Gradele.

Održat će se i radionica političkog plakata, a samo paljenje krijesa uz glazbeni program krenut će u 19,30 sati, kada će nastupiti zagrebački zborovi Čipkice, ZborXop, Le Zbor, te zbor Praksa iz Pule, nakon čega slijedi Antifa večer u klubu Močvara.

 
 
 

Pročitajte više