Povratak u srednji vijek: Care Lazo jel´ ti suza pala, izdadoše Ratka generala

I NA PALAMA, mjestu iz kojega je Ratko Mladić granatirao Sarajevo i držao ga pod opsadom 1425 dana, danas se sprema prosvjed podrške ratnom zločincu.

"Braćo i sestre, pokažimo svima što mislimo o ovoj veleizdaji, dokažimo da smo dostojni svojih predaka. Molimo vas da širite ovu pozivnicu i da u što većem broju dođemo da damo podršku našem generalu", stoji u pozivu koji se proširio Facebookom.

Sinoć su na Palama zabilježeni manji prosvjedi mještana, koji su izašli na ulice, trubili u automobilima i mahali zastavama.

U gotovo četverogodišnjoj opsadi Sarajeva grad je bio bez vode, struje, grijanja i lijekova. Procjenjuje se da je ubijeno više od 10 tisuća ljudi. Opsada se u novijoj povijesti smatra najgroznijom poslije staljingradske.

Beogradska Politika prenosi da se mitinzi podrške Mladiću održavaju diljem Republike Srpske. Nekoliko tisuća građana okupilo se danas u Višegradu, nosili su mladićeve slike i natpise na majicama "generale, Višegrad je uz tebe" i "Mladić je srpski heroj".

Prosvjednici su se pozivali i na srednjovjekovne srpske vladare, pjevajući "Care Lazo jel' ti suza pala, izdadoše Ratka generala". Izneseno je i niz teških pogrda na račun Borisa Tadića i vlasti u Srbiji.

Prosvjed podrške za večeras je najavljen i u istočnom Sarajevu, sutra će biti u Sokolcu, a u nedjelju u Han Pijesku. Središnji prosvjed će se održati u utorak 31. svibnja u Banjoj Luci.

Pročitajte više