Požar kod Kistanja ugašen; MORH: U 37 dana protupožarne sezone izbačeno preko 28.000 tona vode

Foto: MORH

ZRAČNE snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatakog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) jučer su u popodnevnim satima ugasile požar na lokaciji Lalići kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji. U akciji gašenja sudjelovala su dva zrakoplova Canadair CL-415 i dva zrakoplova Airtractor AT-802 A Fire Boss, objavila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Pilot Airtractora satnik Mario Juršić koji je sudjelovao u gašenju požara rekao je kako se radilo o požaru koji je u samom razvoju zaustavljen angažmanom dva Canadaira, a Airtractori su gasili rubna područja tako da je na vrijeme spriječeno njegovo daljnje širenje prema Nacionalnom parku Krka.

"Vodu smo uzimali na Prokljanskom jezeru i Visovcu, a naš je učinak bio pružanje pomoći Canadairima u početku gašenja te na kraju saniranje pojedinih dijelova požara do potpunog gašenja zajedno sa zemaljskim vatrogascima", istaknuo je Juršić.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je započela 2. lipnja, zračne snage baze iz Zemunika bile su do sada angažirane na 72 požarišta (16 u Zadarskoj i  Dubrovačko-neretvanskoj,  15 u  Splitsko-dalmatinskoj, 14 u Šibensko-kninskoj i 11 u Istarskoj županiji).


U 37 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 30. srpnja 2015. sveukupno provele 734 sata u akcijama gašenju požara, odnosno punih 30 dana u zraku,  pri čemu su izbacili više od  28 000 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 200 zemaljskih vatrogasaca do požarišta na jugu Hrvatske.


 

Pročitajte više