Pozdrav od blagajnice: Čega se bojite Biskupe? Da će vam Papa ukinuti podno grijanje i poskidati pozlaćene prozore?

Foto: Vlado Kos/Cropix

NA REDAKCIJSKI mail stiglo je pismo jedne čitateljice, blagajnice, upućeno nadbiskupu đakovačko-osječkom Marinu Srakiću koji je poručio kako hrvatskim biskupima papa Franjo ne treba dijeliti lekcije o skromnosti. Objavljujemo ga u cijelosti:

Pozdrav Biskupu kome Papa Franjo ne treba dijeliti lekcije o skromnosti...

"Nedjelja. Cvjetnica. Radim, pogađate, na blagajni. Rijeka ljudi ide iz crkve i pravo u dućan sa maslinovim granama u rukama. Pobožnost tako normalna za ovo podneblje jer oduvijek smo veći katolici i od Pape.

Pogledam stvorio se malo veći red, a na kraju reda baka sa štakom strpljivo čeka. U jednoj ruci maslinova grana, u drugoj tablete nekog vitamina čija reklama cijeli dan viče sa TV-a da liječi sve moguće i nemoguće bolesti.

Kažem, "gospođo prođite naprijed nemojte čekati". I odmah rafalno negodovanje u kojem prednjači mlađa žena. "Što vi penzioneri ranite kao da nemate vremena! Mene dijete čeka doma! Gdje god dođem, svugdje se gurate, svima smetate, a imate vremena na pretek". Istrese gospođa sve svoje frustracije premještajući iz ruke u ruku svoju maslinovu grančicu. I svi šute, nitko ni riječ da prozbori. Riskiram da se pridružim rijeci onih 350 ili već koliko tisuća nezaposlenih, proguram baku na čelo reda, stavim joj tablete u torbu, otvorim joj vrata i to najsporije što mogu. I mlada gospođa konačno na redu... "Molim vas dajte mi taj molitvenik o križnom putu i onaj o obitelji. Može i knjiga o našem kardinalu Kuhariću". Kupi ona sve to i puna ljubavi sa maslinovom granom ode svome domu. Bila je u crkvi donijela granu. I to je to. Žena. Majka. Kraljica.

Izabran novi Papa. Euforija i oduševljenje u Hrvatskoj. Kreću priče, ispovjedio ga Hrvat, zaredio ga Hrvat, Papa nas voli, mi izabran narod. Uzeo ime Franjo... k'o Tuđman. Sjajno. A onda Papa neće zlatni križ, neće zlatne kape, hoda sa narodom, ljubi bolesne. E to već postaje problem.

Čega se bojite, gospodine Biskupe? Da će vam ukinuti podno grijanje i poskidati pozlaćene prozore? Oteti vam skupe automobile, uvesti red da se za pedofiliju odgovara na sudu?

Proučila sam Bibliju i Isusov put. Ono što je govorio Isus hodajući bos i ono što propagirate vi ne podudara se. Nije isto. Da je, onda bi ona gospođa na početku priče pustila baku ispred sebe jer ona je svake nedjelje u crkvi. Propagirajte ljubav, a ne politiku, a ako već hoćete voditi politiku, sada imate šansu.

Novi je Papa, a puno je našeg zlata u Vatikanu koje je Pavelić, koga i danas mnogi štuju, tamo pohranio. Ispolitičarite neka nam to vrate, ne bi nam trebao više niti jedan rebalans proračuna.

Ne prodavajte molitvenike u tajkunskim dućanima jer najbogatiji tajkun i Bog nisu ni u kakvoj vezi. Učite generacije da postoje dobri i loši, pošteni i nepošteni, ostalo su priče.

I vjerujte mi, gospodine Biskupe, niti jedan Savo niti jedan Avdo ne bi nas ovako pokrao i prodao kao nas Ivo sa suradnicima.

Sretan Vam Uskrs i pozdrav od Blagajnice sa prve crte bojišnice".

Pročitajte više