Poziv na globalne prosvjede: Recite ne korporativnoj pohlepi!


"SUZDRŽITE se od shoppinga, izađite iz učionica, uzmite slobodan dan i priključite se nekom vidu otpora pohlepnom kapitalizmu", poručili su danas iz pokreta Occupy Wall Street koji danas pozivaju na globalne prosvjede koji bi trebali ukazati na korporativnu pohlepu.


To je prva veća organizacija za neku akciju nakon "hladne zime", a prosvjednici će danas pokušati organizirati opće štrajkove, zatvoriti škole, banke i trgovine. Na masovni bojkot i na štrajk pozivaju se ljudi u Torontu, Barceloni, Londonu pa sve do stotina  gradova u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji.

Na redu je Bank of America

Prema rasporedu za danas je i predviđena i okupacija Bank of America, odnosno parka na Šestoj aveniji koji se nalazi preko puta sjedišta ove moćne korporacije.

Podsjetimo, prošle godine mladi Amerikanci udarili na samo srce kapitalističkog sistema, simbol eklatantnih nelogičnosti na kojima počiva moderni financijski sustav - Wall Street.

Isprva potpuno ignoriran od strane mainstream medija, Occupy Wall Street iz dana u dan je dobivao na snazi i brojnosti. Osnovni moto "Mi predstavljamo 99 posto" bio je jednostavan, ali je slao dovoljno jaku poruku u kojoj su se mogli prepoznati svi koji misle da im sistem više uzima nego daje. Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, koje su ove godine jače nego ikad prije pokazale da je svijet uistinu postao globalno selo.

Dosta je!

Occupy pokret je 15. listopada kulminirao najvećim  globalnim prosvjedom ikad. Gotovo da nema zemlje čiji građani tog dana nisu izašli na ulice i poručili "da je dosta".

Nadaju se da će nešto slično ponoviti i danas.

Pročitajte više