Pravomoćna odluka Visokog Upravnog suda: ZAMP mora odgovarati zbog monopola!



HDS ZAMP zlorabio je svoj vladajući položaj pri prikupljanju naknada za reproduciranje autorskog djela za privatno ili drugo vlastito korištenje. Odlučio je to Visoki Upravni sud RH, potvrdivši tako odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 3. studenog 2009. godine.

> Index doznaje: ZAMP tijekom Josipovićeve kampanje zataškavao da ima monopol i krši zakon

"Naime, HDS-ZAMP je od 1. siječnja 2006. do 3.studenoga 2009. prema poduzetnicima za istovrsne poslove primjenjivao različite popuste na naknade, čime ih je na tržištu doveo u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju.", navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama AZTN-a.

Index je u ožujku podsjetio na odluku AZTN-a kojom je HDS ZAMP proglašen monopolistom koji male poduzetnike stavlja u nepovoljan tržišni položaj. AZTN je u sporu donio odluku u korist Hrvatske udruge uvoznika i distributera elektroničkih, informatičkih i telekomunikacijskih proizvoda.

Odluka je donesena taman uoči kampanje Ive Josipovića za predsjednika Hrvatske. ZAMP je pokušao zataškati AZTN-ovu odluku, te je predstavnike HUVEL-a pozvao na pregovore, tijekom kojih su iz zavlačili sve dok Josipović nije izabran za predsjednika. Nakon toga ZAMP je uložio žalbu na Upravnom sudu, a slučaj je bio zakopan u ladici dvije i pol godine, sve dok Index nije o tome izvijestio.

Pročitajte više