Prazni Banski dvori: Od čega se ovo ljeto odmaraju ministri u Milanovićevoj vladi?

Foto: Hina

HRVATSKA je jedina zemlja od novih članica Europske unije koja će u 2014. imati pad BDP-a,  već šestu godinu smo u recesiji, a za to vrijeme izgubili smo  gotovo 13 posto svog BDP-a. Nezaposlenost se kreće na razini od oko 17 posto, a među mladima doseže gotovo 50 posto. Unatoč svemu za sada nismo  iskoristili svoje članstvo u Europskoj uniji.

Vladi lijevog centra nedostaje energije, želje i samouvjerenost, a umjesto reformama bave se "igranjem politike". Sve ovo o Hrvatskoj i njenim ministrima primjećuju stranci, no i običnom građaninu je jasna katastrofičnost situacije. Hrvatska je na dnu, vlada nema rezultata a čini se da će i ovog jedino na vrijeme doći datum godišnjih odmora za ministre.

Kao i do sada, Vlada nakon 5. kolovoza odlazi na kolektivni godišnji odmor, a ove godine nema ni dežurstava u Banskim dvorima. Kažu da ministri sa sobom nose mobitele i da će se javljati na pozive.

No, jesu li zaslužili odmor?
 

Ministarstvo pravosuđa, Orsat Miljenić: Sve kasni, samo odmor dolazi na vrijeme!

 "Reorganizacija pravosuđa kasnit će nekoliko mjeseci", priznao je nedavno ministar Miljenić, no što je to za reformu koju čekamo više od desetljeća? Miljenić ne misli žuriti, kao što ne juri i u drugim bitnim zakonima. Tako je krajem  lipnja u Hrvatskoj bilo gotovo 317 tisuća blokiranih građana s dugom od gotovo 28 milijarda kuna, a da Zakon o stečaju potrošača u Ministarstvu pravosuđa ni izdaleka nije gotov.

Miljeniću "nije lako" kada znamo da se njegova zamjenica Sandra Artuković Kunšt osramotila u Saboru kada je došla potpuno nepripremljena. I od toga se valjda valja odmoriti. 


Ministarstvo gospodarstva, Ivan Vrdoljak: Brzina kao vrlina

S obzirom da većina najava o gospodarstvu dolazi od ministara Grčića i Mrsića nismo sigurni od čega će se zapravo odmarati ministar Vrdoljak. U posljednje vrijeme pokušava voditi pregovore s MOL-om oko Ine, a trenutno su bez uspjeha završili peti krug pregovora. 

"Tijekom 2014. godine očekujemo financiranje dokumentacije, koja onda na brzi način treba biti spremna da već 2015. godine, vjerojatno u drugoj polovici, kandidiramo izgradnju samo terminala", rekao je nedavno "vrlo konkretno" ministar gospodarstva govoreći o "brzim investicijama". Otok Krk ljetna je destinacija ministra Vrdoljaka.


 
Ministarstvo socijalne politike i mladih, Milanka Opačić: Ispravljanje grešaka ostavljeno za rujan!

Obiteljski zakon pun je rupa kojih je svjesna i ova potpredsjednica Vlade što je i javno priznala. No, na ispravljanje njenih grešaka morat ćemo čekati rujan. 

"Radi se na podzakonskim aktima Obiteljskog zakona, to jest pravilnika koji će biti gotovi 1. rujna", najavila je Opačić kojoj je nakon višegodišnjeg napora Ustavni sud srušio Obiteljski zakon. Sve se više priča o njenim odjevnim kombinacijama, nego radu u Vladi koji je obilježen greškama.

Tako je vijest dana postala njena fotografija s torbicom nalik luksuznoj Lady Dior torbici čija se cijena kreće od 3 pa do 5 tisuća dolara. U isto vrijeme na prvoj je linija "otkaza za čistačice" odnosno pobornik "outsourcinga" odnosno kako kaže - "spin offa". No i tu ničeg konkretnog za sada iz Vlade.




Ministarstvo regionalnoga razvoja, Branko Grčić: Bez rezultata, ali s planom!

Hrvatska je jedina zemlja u Europskoj uniji koja će u 2014. godini imati pad BDP-a, a jedan od najodgovornijih za to stanje je Branko Grčić. Umjesto konkretnih mjera prije odlaska na odmora ponudio je javnosti "plan" za povlačenje novca iz EU. Do sada nije bio uspješan no misli da može povući osam i pol milijardi eura iz europskih investicijskih planova do 2020. godine.

Odmor će mu dati vremena da odgovori na pitanje koje je sam postavio pred TV kamera: Što zapravo Svjetska banka traži od nas?



Ministarstvo financija Boris Lalovac: Na odmor s vremenskom prognozom

Nasljednika Slavka Linića muči rebalans proračuna koji se očekuje na jesen. Do tada će pratiti vremensku prognozu i koliko će turistička sezona biti lošija. Lalovac pred odmor još uvijek ne zna odgovore na pitanje tko sve od 215 tisuća javnih i državnih službenika ima plaću veću od 10 tisuća kuna. Kaže da je zgrožen, no ne zna tko su te osobe koje ga zgražaju.

Na jesen nas čeka i predugo očekivani zakon o osobnom bankrotu. Nakon preduge krize, predugo se čeka na zakon koji bi običnim građanima trebao dati privremeni pojas za spašavanje. No, to još nije prioritet.




Ministarstvo obrane, Ante Kotromanović: Odmor ili puca!

Kada ministar kaže javno "pucat ću si u glavu", tada znate da je spreman na godišnji odmor. Kada se vrati bit će vremena objasniti loš posao s MIG-ovima, aktiviranje pričuvnih vojnih postrojbi i tko bi to sve trebao platiti.

Odmarat će se na hrvatskim otocima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić: Odmor neće trajati 26 sekundi

"Dobro smo iskoristili prvu godinu članstva u EU", rekla je nedavno ministrica Vesna Pusić zaboravivši na postotak povlačenja novca iz EU fondova te činjenica da trenutno Hrvatska više plaća nego što dobija od EU.

"Ne trebate više putovnice i štambilje na granici", naglasila je Pusić kao glavnu prednost ulaska u EU. No, problem je što Hrvati za razliku od premijera Zorana Milanovića ne provode godišnje odmore van Hrvatske.

Za Pusić je sve logično pa i činjenica da se u njenom ministarstvu nalazi zaposlenik "od 26 sekundi". No, o tome će razmišljati na jesen.



Ministarstvo uprave, Arsen Bauk: Izborni zakon predložit će kao oporba?

Iza sebe zajedno s ministricom Vesnom Pusić ostavlja nered zbog radnika "od 26 sekundi".

Reforma izbornog zakona najavljuje se već duže vrijeme, no za sada je tek u domeni "okruglih stolova".




Ministarstvo poduzetništva i obrta, Gordan Maras: Odmor prije oluje!

"Iduće godine sigurno ćemo imati gospodarski rast od dva posto", rekao je Maras nedavno argumentirajući da će tome sigurno pomoći subvencije od 255 milijuna kuna koje njegovo ministarstvo daje poduzetničkim projektima. Maras se mora dobro odmoriti jer ga ove jeseni čeka "oluja".

"Kreće na jesen oluja natječaja i poziva iz sredstava EU. Mogu reći da će tu biti raspisani natječaji za poslovnu infrastrukturu u vrijednosti 70 milijuna eura, natječaj za područja koja su manje razvijena u vrijednosti 10 milijuna eura, novi natječaj za proizvodnju u vrijednosti 100 milijuna eura, novi natječaj za turizam u vrijednosti 50 milijuna eura", najavio je ministar Maras izbjegavši reći "poduzetnički tsunami". Oluja bolje zvuči.



Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Mirando Mrsić: Ostavlja kaos

Pred odlazak na odmor ostavlja "kaos" uzrokovan "Zakonom o radu" kojim su bitno smanjena radnička prava u Hrvatskoj. Tu je i činjenica da je tvrtka Osijek Koteks izgubila posao vrijedan 200 milijuna kuna zbog neopravdane objave na "listi srama“ zbog neisplate plaća radnicima.

Povlačenje novca iz EU fondova kao bolnu temu ove Vlade Mrsić ostavlja očigledno za jesen a ne zna se kada će to stići napraviti prijedlog rebalansa proračun o kojem govori više i od ministra financija Lalovca.




Ministarstvo prometa, Siniša Hajdaš Dončić: Odmor od grižnje savjesti

"Osjećam se odgovornim!", rekao je ministar Hajdaš Dončić komentirajući posljednje istraživanje Crobarometar koje je pokazalo da svega 13 posto građana vjeruje Vladi.

No, grižnja  savjesti neće ga omesti u odlasku na odmor. Europska banka za obnovu i razvoj povukla se prije dva mjeseca iz projekta financiranja gradnje mosta preko Save između RH i BiH kod mjesta Svilaj jer se Ministarstvo u godinu dana nije moglo odlučiti o izvoditeljima radova, a nered je izazvala i najnovija najava oko Pelješkog mosta. Ljetuje na otoku Pašmanu.




Ministarstvo poljoprivrede, Tihomir Jakovina: Zbog Todorića Bruxellesu pokazao zube!

"Ovisnost Hrvatske o uvozu hrane i nedostatnost domaće proizvodnje", glavne su kritike na račun ministra Jakovine kojeg se optužuje ne samo za nerad nego i za štetu u poljoprivredi.

Nedavno usvojena "Reforma Zajedničke poljoprivredne politike – Hrvatski model izravnih plaćanja u razdoblju 2015.-2020", trebala bi ući u Bruxelles na usvajanje. Naravno, očekuju se poteškoće jer Hrvatska nije usvojila kriterij o smanjivanju potpora velikim korisnicima  kao što je Todorićev Agrokor i Žito već je uvela preraspodjelu plaćanja. Za te pregovore nije bilo vremena.




Ministarstvo turizma, Darko Lorencin: Rain man

Posao ministra turizma "vrlo je zahtjevan posao" sve do početka turističke sezone, a onda iz izjava tog ministra shvatite da je najveći faktor ipak vrijeme. Na vrijeme ministar ne može utjecati, no cijeli je niz drugih stvari koje se mogu odraditi. Jedna od stvari koje Lorencin nije dobro odradio svakako je trakavica oko izbora direktora HTZ-a te činjenica da je  međustopa PDV-a na smještaj 13 posto, a za male iznajmljivače smještaja PDV je i dalje 25 posto. 

Turizam i dalje nema dugoročnu strategiju.  



Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović: Umorile ga afere

  Razvrstavanje otpada jedan je od najvećih projekata u Hrvatskoj nakon ulaska u Europsku uniju. No, unatoč činjenici da je Zakon donesen prije godinu dana trećina gradova nije uvela primarnu selekciju. U vlastitom ministarstvu ostavlja kaos.

Zmajlovićevi pobočnici koriste se službenim automobilima, a glasnogovornica Dijana Sušac na trošak građana vozika se kako god želi, čak i u slobodno vrijeme, dok je glavna tajnica mjesečno za gorivo trošila u prosjeku 2000 kuna za tankanje službenog automobila.

Tu je i preseljenje Zmajlovićeva resora u Zagrebtower, što ćemo godišnje plaćati 11,2 milijuna kuna, a radi "ugodnije atmosfere", zaposlio je i dvije susjede u vlastito ministarstvo.




Ministarstvo prostornoga uređenja, Anka Mrak Taritaš: Nepodnošljiva lakoća polagane žurbe

Ministarstvu je ostalo oko 700 tisuća zahtjeva za legalizacijom bespravnih objekata, a do sada ih je riješeno svega 150 tisuće pravomoćno, 200 tisuća nepravomoćno. Na poplavljenim područjima počinje obnova kuća a ovo ministarstvo zaduženo je za obnovu.

Za sada se inzistira na čistim papirima, ovjerama kod javnog bilježnka i popunu formulara. Ministarstvo je već trebalo izbaciti najavljeni Zakon o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji. Odmor će provesti u Novom Vinodolskom.



Ministarstvo branitelja, Predrag Matić: Braniteljski fond čeka jesen

"Teško je očekivati da se ta problematika riješi za godinu dana, iako pomaci postoje" naglasio je ministar Matić još u prosincu prošle godine. No, od tada pa do danas potraga za lažnim braniteljima nije se pomaknula s mjesta. Pronađeno je 60-tak lažnih branitelja dok po procjeni ministarstva branitelja jedan lažni branitelj košta državu oko milijun eura.

Pred ministrom je i problem tzv "braniteljskog fonda" koji je u samo dvije i pol godine izgubio je više od 500 milijuna kuna svoje vrijednosti. Ministar je najavio da će do kraja godine krenuti u izmjene i dopune Zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.  



 
Ministarstvo zdravlja Siniša Varga: Lista čekanja na čekanju

Dugo očekivana revizija master-plana hrvatskoga zdravstva trebala bi biti gotova negdje u jesen. Prije toga nužno je napraviti razgovore sa svim čelnicima bolnica pa obaviti dodatne konzultacije s timom zaduženim za master-plan, a na kraju valjat će uskladiti brojke iz nacionalnog plana.

Dok se odmara Varga će smišljati i daljnja rješenja za smanjenje lista čekanja, kako sanirati preostali dug bolnica te općeniti kaos u hrvatskom zdravstvu.



Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar: Raziđimo se u miru!

Tek je stupio na dužnost te zamijenio Željka Jovanovića. Iako je predsjednik Vlade rekao kako će Mornar samo nastaviti gdje je Jovanović stao još se nije slegla bura nakon odustajanja Vlade od građanskoga odgoja i obrazovanja kao zasebnoga predmeta u školama. Mornar je pun planova, ali i najava.
 
"Mi smo zemlja koja ima jedno od najkraćih obrazovanja u Europi i moramo ići na devetogodišnju osnovnu školu. Kad ćemo to realizirati, ne mogu reći...", najavio je Mornar zgodno izbjegavši rokove jer nakon što je odradio razgovore s predsjednikom HBK, zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i nadbiskupom Josipom Bozanićem, Mornaru treba odmor.



Ministarstvo kulture, Andrea Zlatar Violić: Luda obećanja i ljeto za radovanje

Ministarstvo kulture već dvije i pol godine obećava nešto što se zove medijska reforma. Bila je najavljena odmah po pobjedi Kukuriku koalicije, a ovog proljeća trebao je biti predstavljen nacrt reforme. Odlučili su odgoditi sve još jednom i poći na odmor pa bi se o medijskoj reformi trebalo raspravljati u rujnu ili na zimu ili sljedeće godine. Sasvim svejedno. Ministarstvo kulture još nije ni očistilo sav nered koji je ostao iza 38. zasjedanja Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koje se od 15.do 25. lipnja održao u Dohi u Kataru gdje je otkriveno da UNESCO-u nisi pružili na uvid glavne materijale vezane za izgradnju golf igrališta u Dubrovniku.

Tu je nered koji je ostao nakon što je  Ustavni sud ukinuo članak 36. kojim je bilo predviđeno da upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama preuzima Grad Dubrovnik stranačkog kolege Andra Vlahušića.   Ministrica bi trebala biti u Dubrovniku te pratiti dio programa Dubrovačkih ljetnih igara.
 

Pročitajte više