Predsjednica supetarskog suda i sutkinja u slučaju Kavadur pod stegovnim postupkom!

Foto: Google maps

PREDSJEDNIK Županijskog suda u Splitu Marijan Miletić pokrenuo je stegovni postupak protiv dvije sutkinje supetarskog suda zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti. Na udaru su se našle predsjednica suda Katarina Heinrich i sutkinja Tea Lolić Prenc, o kojoj smo već pisali u slučaju Kavadur.

Spisi zaboravljeni u sobi

Miletić je u kontroli suda koncem prošle godine sasvim slučajno nabasao na predmete u jednoj sobi supetarskog suda. Predmeti su bili kazneni, što je bilo čudno, s obzirom da već godinama supetarski sud kaznenih predmeta nema. Ustanovilo se da se radi o zaboravljenim spisima, kao što je godinama bio zaboravljen i predmet Kavadur u kojem država već 10 godina bezuspješno potražuje sedam milijuna kuna od tvrtke koju kao direktor vodi Miro Bauk, otac ministra Uprave Arsena Bauka.

Zastare izvršenja zatvorskih i novčanih kazni

Tei Lolić Prenc na teret se stavlja 15, a predsjednici Heinrich 10 predmeta u kojima godinama nisu postupale pa je došlo do zastare izvršenja kazne zatvora, zastare izvršenja novčanih kazni, ustanovljeno je da nisu poduzele radnje za naplatu novčanih kazni i radnje za naplatu troškova sudskih postupaka, nisu se donosile odluke i zahtjevima branitelja. Inkriminirano je razdoblje od početka 2012. pa do konca 2014. godine, kada je Miletić naletio na spise.

O stegovnoj odgovornosti odlučivat će Državno sudbeno vijeće, koje se taman ustrojilo. Član DSV-a je i sudac Neven Cambi koji je poslan da prekontrolira situaciju sa ovim predmetima. Predsjednik Miletić zatražio je za sutkinje maksimalnu novčanu kaznu, da im se u razdoblju od godine dana uskrati trećina plaće.

Odjela suda za mrtve predmete

Index je koncem 2013. godine otkrio da su supetarske sutkinje zakopale slučaj Kavadur među mrtve predmete koji su se vodili kao riješeni te nisu davani na uvid kontrolama višeg suda. Unatoč devet požurnica Državnog odvjetništva, mirovanje u predmetu trajalo je gotovo pune četiri godine. Nakon što smo objavili da sud ne želi suditi, ročište je brzinski zakazano i održano, no postupak, koliko je poznato, još uvijek nije priveden kraju. A prijave protiv Kavadura podnijete su 2005. i 2007. godine.

 

Pročitajte više