Predsjednik Haškog suda Meron: Ne može svaka optužena osoba biti automatski i kriva

Foto: ICTY

"PROFESIONALNOST ne znači da svako suđenje treba biti završeno osuđujućom presudom", kazao je Theodor Meron, predsjednik Haškog suda, u intervjuu za BIRN - Justice Report.

"Ukoliko bi to bilo točno, ukoliko bi cijela svrha međunarodnog prava bila da osuđuje – onda bismo živjeli u svijetu u kojem bi svaka optužena osoba bila automatski i kriva. Takav svijet bi bio u suprotnosti s onim što nazivamo pravdom”, dodaje Meron.

Odgovor je to predsjednika Haškog suda na optužbe da je vršio pritisak na suce kako bi u određenim slučajevima donijeli oslobađajuće presude, iako je bilo dovoljno dokaza za proglašavanje krivnje. Optužbe protiv Merona iznio je haški suda Frederik Harhoff iz Danske, koji vjeruje da je Meron za šefa Haškog suda instaliran kako bi štitio interese SAD-a i Izraela.

Među oslobađajućim presudama do kojih, prema Harhoffovim tvrdnjama, nije trebalo doći su presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Momčilu Perišiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

"Svi ti predmeti su procesuirani uz garanciju poštenog suđenja", kaže Meron, koji dodaje da upravo zbog poštivanja prava optuženika može doći do dugih i razvučenih postupaka zbog čega je Haški sud često predmet kritike.

Pročitajte više