Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika tuži sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb za mobing

Foto: HUBOL

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Trpimir Goluža optužio je danas sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića da mu prijeti otkazom zbog iznošenja podataka o smjenskom radu u KBC-u Zagreb, zbog čega će podnijeti sudsku tužbu protiv Giljevića.

"Podnijet ću tužbu za mobing i sudskim putem dokazati nezakonitost postupanja sanacijskog upravitelja, koji mi prijeti otkazom jer sam istinito informirao javnost o posljedicama uvođenja smjenskog rada u bolnički sustav", rekao je Hini Goluža, specijalist u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Proziva ga se, kaže, zbog "neovlaštenog iznošenja podataka o smjenskom radu neurokirurga KBC-a Zagreb i vrijeđanja njihova ugleda".

Naime, Goluža je tijekom gostovanja u HTV-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" od 12. veljače rekao da neurokirurzi na toj klinici zbog smjenskog rada operiraju svega jedan do dva dana u tjednu.

"Izjave u javnosti da neurokirurzi operiraju jedan do dva dana u tjednu, vrijeđaju i narušavaju ugled neurokirurga"

Sanacijski upravitelj Zlatko Giljević tvrdi pak da je Goluža, kao zaposlenik KBC-a Zagreb, "dobio upozorenje na obveze iz radnog odnosa", jer je iznosio netočne i izmišljene podatke o radu KBC-a.


"Izjave u javnosti da neurokirurzi operiraju jedan do dva dana u tjednu, vrijeđaju i narušavaju ugled neurokirurga, omalovažavaju njihov rad i požrtvovnost, a i ugled same ustanove u kojoj rade. Podatke koji se odnose na rad KBC-a Zagreb zaposlenici mogu iznositi samo na način propisan internim aktom KBC-a Zagreb. Ni u kojem slučaju se ne mogu iznositi netočne informacije i tendenciozni podaci u svrhu manipulacije njima, što šteti časti i ugledu liječnika i ustanove u kojoj radi", navodi u priopćenju Giljević.

Goluža, upitan za komentar, kaže da uopće ne zna što je interni akt KBC-a Zagreb na koji se poziva Giljević, te da takvo što ne postoji. Tvrdi i da su podaci, koje je iznio u HTV-ovoj emisiji, već bili javno izneseni 6. veljače na stručnom skupu u Hrvatskom liječničkom domu. Podatke je pred stotinjak nazočnih iznio neurokirurg KBC-a Zagreb, o čemu pišu i Liječničke novine. "Prijeti mi se otkazom samo zato što sam te javno iznesene podatke ponovio u HTV-ovoj emisiji", kaže Goluža.

HUBOL je danas u priopćenju optužio Giljevića da je zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti kako bi se obračunao ne samo s Golužom nego i HUBOL-om u cjelini.

Izvršni odbor HUBOL-a: najoštrije osuđujemo protudemokratsko i protuzakonito ponašanje sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića


"Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb dr. Zlatko Giljević, napisao je 7. ožujka 2014. dopis u kojem predsjedniku naše udruge, Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), dr. Trpimiru Goluži prijeti otkazom ugovora o radu. Dr. Giljević neosnovano optužuje dr. Golužu da je `u javnost neovlašteno iznio netočne podatke o radu Klinike za neurokirurgiju KBC Zagreb`, čime je navodno povrijedio ugled neurokirurga koji tamo rade, ali i institucije KBC-a Zagreb. Događaj na koji se odnosi navodni prekršaj gostovanje je dr. Goluže u emisiji HTV-a `Hrvatska uživo`, od 12. veljače 2014., u kojoj je dr. Goluža iznio podatke vezane za utjecaj uvođenja smjenskog rada na broj elektivnih neurokirurških operacija u Klinici za neurokirurgiju KBC Zagreb.

IO HUBOL-a naglašava da je Hrvatska udruga bolničkih liječnika, osnovana s ciljem konstruktivnog javnog djelovanja na unapređenju zdravstvenog sustava i zdravlja svih građana Republike Hrvatske te da je dr. Trpimir Goluža njezin predsjednik. Podsjećamo da je dr. Goluža i sindikalni povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata u KBC Zagreb, te kao takav ima poseban, kolektivnim ugovorom jasno definiran status.

Navodni `sporni podaci` koje je dr. Goluža izrekao u navedenoj emisiji od iznimnog su javnog značaja, točni su i već prethodno su bili poznati javnosti. Dakle, dr. Goluža nije `neovlašteno iznosio netočne podatke`, kao da se netočni podatci mogu ovlašteno iznositi, već je ponovio točne podatke, naglasivši nužnost promjene nove organizacije radnog vremena. Pri tome nije povrijedio ugled već je zaštitio interese zaposlenika Klinike za neurokirurgiju, interese neurokirurških bolesnika te ugled KBC Zagreb i zdravstvenog sustava u cjelini.

Slijedom napisanog smatramo da je pisano upozorenje dr. Giljevića o mogućnosti otkaza dr. Trpimiru Goluži neutemeljeno i krajnje tendenciozno. Ono nije samo očit primjer mobinga, već je jasno izražena prijetnja odgovornom društvenom ponašanju, udar na jednu od najvećih vrednota demokratskog društva – slobodu govora, te pokušaj ograničavanja zakonitog sindikalnog djelovanja.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najoštrije osuđuje predmetnu odluku dr. Giljevića. Smatramo da je sanacijski upravitelj KBC Zagreb zloporabio svoj položaj i ovlasti s ciljem obračuna ne samo s našim predsjednikom već i s našom udrugom u cjelini.


Stoga pozivamo krovne liječničke strukovne udruge: Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat; sve Sindikalne središnjice u Republici Hrvatskoj, udruge za zaštitu ljudskih prava, prije svih Hrvatski helsinški odbor i Hrvatsko katoličko liječničko društvo, da se promptno javno očituju o ovom događaju.

Pozivamo sva mjerodavna tijela: Sanacijsko vijeće KBC-a Zagreb, inspekciju rada pri Ministarstvu rada, zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja, kao i samog ministra zdravlja da utvrde relevantne činjenice, očituju se na ovu donesenu odluku te poduzmu odgovarajuće mjere prema odgovornim osobama.

Konačno, pozivamo i sve druge institucije demokratskog društva, udruge građana, kao i pojedince da se u interesu zaštite slobode javnog govora i odgovornog društveno korisnog javnog djelovanja, u interesu očuvanja zdravstva kao nacionalnog dobra svih građana te naposljetku u interesu zaštite svih vrijednosti demokratskog društva i ustavnog poretka Republike Hrvatske, pridruže javnoj osudi ovog čina.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika i dalje će djelovati za dobrobit svih građana Republike Hrvatske!


Izvršni odbor HUBOL-a:
dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a
dr. Krešimir Luetić, tajnik HUBOL-a
dr. Ada Barić, dopredsjednica HUBOL-a
dr. Pavo Kostopeč, dopredsjednik HUBOL-a
dr. Željko Blažinkov, član IO HUBOL-a
dr. Miroslav Dubovečak, član IO HUBOL-a
dr. Mirko Grgurev, član IO HUBOL-a
dr. Ivan Lerotić, član IO HUBOL-a
dr. Ivica Mamić, član IO HUBOL-a
dr. Jadranka Pavičić Šarić, članica IO HUBOL-a
dr. Marija Perić, članica IO HUBOL-a
dr. Ivan Raguž, član IO HUBOL-a
dr. Sanda Stojanović Stipić, članica IO HUBOL-a", stoji u priopćenju.

Pročitajte više