Pregovori Srbije i EU neće utjecati na Južni tok

 Foto: Gazprom

UVOĐENJE standarda Europske unije na području energetike u Srbiju ne bi trebali utjecati na realizaciju rusko - srpsko sporazuma o izgradnji plinovoda Južni tok, izjavio je službeni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Alexander Lukasevic, a prenosi Tanjug.

To potvrđuju i nedavne izjave srpskih predstavnika, koji su ponovili spremnost Beograda da nastavi radove na Južnom toku u skladu sa usvojenim planom, istakao je Lukasevic, odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira špekulacije nekih  medija da bi pregovori o pridruživanju Srbije Europskoj uniji, čiji je početak planiran za siječanj 2014. godine, mogli omesti izgradnju plinovoda Južni tok na području te zemlje.
 
On je podsjetio da se realizacija projekta, odvija se po planu, objavljeno je na internet stranici Ministarstva vanjskih poslova Rusije.
 
Dana 24. studenog 2013. godine održana je svečanost početka izgradnje srpskog dijela plinovoda uz sudjelovanje rukovodstva Srbije i visokih ruskih dužnosnika, Lukasevic je dodao da visoko cijeni razinu rusko - srpski suradnje u projektu Južni tok na temelju međuvladinog sporazuma o suradnji u području nafte i plina iz 2008. godine.
 
Taj projekt ima ozbiljan značaj za cijelu Europu. Njegov ključni cilj je pružiti dovoljnu i pouzdanu isporuku ruskog plina potrošačima u mnogim zemljama i jačanje međunarodne energetske sigurnosti, podsjetio je Lukasevic.
 
 

Pročitajte više