Pregovori završili, Vlada sindikatima dala ultimatum: U petak potpišite ili nemojte, ali pregovora više nema!

DANAŠNJI pregovori Vlade i sindikata pretvorili su se u dramu, jer su sindikati okupljeni oko Vilima Ribića željeli napustiti pregovore.

>Još jedni "zadnji pregovori: Ako sindikati ne pristanu na Vladine uvjete, slijedi prekid kolektivnog ugovora

Nekoliko sati trajalo je ono što je trebalo biti tek rutinsko potpisivanje izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora Vlade i osam sindikata javnih službi.

No, već su Ribićevi sindikati uz Sindikat medicinskih sestara ranije najavili kako neće ići tako lako jer na bezuvjetno oduzimanje prava ne pristaju. Vlada ostaje kod svojih zahtjeva i ne želi popustiti, pa su tako i jedni i drugi u pat poziciji.

Pregovora više nema, konačna odluka u petak

Kako doznajemo od izvora u sindikatima, danas se odvijala prava drama jer su četiri sindikata okupljena oko Vilima Ribića prijetila napuštanjem pregovora. Već uoči današnjeg sastanka, podsjetimo, još jednom su ponovili da se ne žele bezuvjetno odreći božićnica, regresa i jubilarnih nagrada. I pregovarački tim Vlade potom se povukao na konzultacije.

Na koncu nije postignut dogovor, a pregovora više neće biti. Vlada će u petak sindikatima predstaviti konačan prijedlog izmjena i dopuna TKU-a i ponuditi na potpis. Sindikati će iamti jednostavan izbor: potpisati ili ne potpisati.


Raskol među sindikatima

Neki sindikati još su ranije najavili kako će pristati na Vladine zahtjeve i potpisati dodatak ugovoru. U pitanju su Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski liječnički sindikat, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi.

Potpis gotovo sigurno neće staviti Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, čiji je predstavnik Vilim Ribić najgorljiviji protivnik Vladine ponude. Uz njega će vjerojatno stati i Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola te Sindikat medicinskih sestara, koji su i danas bili uz njega.

Ne bude li potpisa u petak, slijedi mirenje, pa arbitraža a zadnji korak je raskid kolektivnog ugovora

Ribić je kao potpredsjednik Matice sindikata kazao da će, kako je i ranije sugerirao, konačan prijedlog koji će im Vlada u petak staviti na stol on staviti na referendum, pa neka o svemu odluče članovi sindikata. Ne bude li potpisa u petak ide se na postupak mirenja, a daljnji korak je arbitraža. Ne bude li dogovora ni u arbitraži, onda će se ići na raskid TKU-a, objasnio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, prenosi HRT.

Ukoliko dođe do toga, Ribićevi sindikati će, sukladno s najavama, ići u štrajk i pravnu bitku.

Podsjetimo, u izmjenama TKU-a predlaže se smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplata božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplata jubilarnih nagrada samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža. Također predlaže se da se naknada za prijevoz plaća samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici s mjestom prebivališta manje od dva kilometra udaljenom od posla. Vlada je odustala od smanjenja naknade za minuli rad s 0,5% na 0,3% po godini staža.

Sutra prvi krug pregovora Vlade i sindikata državnih službi

U Banskim dvorima sutra će se održati prvi sastanak Vlade i sindikata državnih službi. Iz Banskih dvora izvijestili su kako će prvi sastanak pregovaračkih odbora Vlade Hrvatske i sindikata državnih službi o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, održati sutra.

Početak sastanka je zakazan za 14.00 sati.

Pročitajte više