Prekinute borbe u Južnom Sudanu: Vlada i pobunjenici potpisali primirje

Foto: Guliver Image / Getty Images

JUŽNOSUDANSKA vlada i pobunjenici koje predvodi bivši potpredsjednik Riek Machar potpisali su u četvrtak navečer sporazum o primirju koji će stupiti na snagu za 24 sata, izvijestio je AFP.

Sporazum o primirju, kojim bi se trebali završiti krvavi sukobi u toj mladoj državi koji traju više od mjesec dana, potpisan je u nazočnosti stranih diplomata i novinara u etiopskoj prijestolnici Addis Abebi.

Dvije strane su potpisale i sporazum o oslobađanju jedanaest zatočenika bliskih Rieku Macharu. To je oslobađanje bilo glavna tema teških pregovora započetih početkom siječnja.

No još nije objavljeno kada će se to dogoditi.

Sukobi traju više od mjesec dana

"Ovim dvama sporazumima su stvoreni preduvjeti za uspostavu potpunog mira u mojoj zemlji", rekao je u prigodi svečanog potpisivanja ugovora glavni pregovarač pobunjenika Taban Deng.

"Nadamo se da ćemo brzo moći postići (globalniji) sporazum kojim će se zaustaviti krvoproliće", rekao je pak glavni vladin pregovarač Nhial Deng Nhial.

U Južnom Sudanu od 15. prosinca bjesne sukobi južnosudanskih snaga odanih predsjedniku Salvi Kiiru i pobunjenika koje predvodi Riek Machar.

Kiir optužuje Machara i njegove saveznike za pokušaj državnog udara. Potonji to niječe i optužuje Kiira da zapravo želi ukloniti svoje političke suparnike.

U borbama je dosad poginulo više tisuća ljudi a pola milijuna je raseljeno.

Pročitajte više