Prekršila zakon: Hillary Clinton kao šefica diplomacije koristila samo privatni e-mail

Foto: Hina

KAO AMERIČKA državna tajnica Hillary Rodham Clinton je u obavljanju dužnosti koristila isključivo privatnu elektroničku poštu i time najvjerojatnije prekršila saveznu odredbu koja nalaže da se sva prepiska vladinih dužnosnika mora sačuvati u arhivi State Departmenta, piše u utorak The New York Times.

Tijekom četverogodišnjeg razdoblja na čelu američke diplomacije, Clinton nije imala službenu e-mail adresu, a njezini pomoćnici nisu ništa učinili da bi prepisku s privatnog računa sačuvali na serverima State Departmenta.

Dužnosnici mogu privatnu poštu koristiti samo u izvanrednim situacijama

Stručnjaci su ovu vijest ocijenili "alarmantnom", smatrajući da dužnosnici privatnu elektroničku poštu mogu koristiti samo u hitnim, izvanrednim situacijama, uvjereni da bivša šefica diplomacije prekršila Savezni zakon o arhivima.

Ova neuobičajena praksa otkrivena je tek prije dva mjeseca kada je State Department odlučio postrožiti primjenu odredbe o evidentiranju službene komunikacije, nakon čega su savjetnici Hillary Clinton morali pregledati desetke tisuća stranica njezinih osobnih 'mailova' kako bi odlučili koji su službene prirode. State Departmentu je tako predano 55.000 stranica Clintoničinih mailova.

Nick Merrill, glasnogovornik Hillary Clinton, međutim, tvrdi za da je ona postupila u skladu sa propisima, "poštivajući slovo i duh zakona".

Pročitajte više