Presuda za prometnu nesreću na Čiovu: Deset mjeseci zatvora za smrt 18-godišnje Anamarie Vantić

Foto: HR Foto

TOMISLAV ZRNO iz Arbanije osuđen je nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu na deset mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće na Čiovu u kojoj je u srpnju 2011. godine poginula 18-godišnja Anamaria Vantić iz Slatina. Tog jutra, 8. srpnja 2011. godine, krenula je na posao u Trogir.

Umrla nakon deset dana kome

23-godišnji Zrno upravljao je Renault Meganom. Na predjelu Gradina izgubio je kontrolu nad vozilom. Izletio je na izlasku iz zavoja. Automobil je udario u usjek, odbio se i vratio na kolnik, prevrnuo na krov te otklizao i naletio na moped Piaggio kojim je upravljala Anamaria Vantić. Snažan udarac odbacio ju je na morske hridi. 

Vantić je zadobila teške ozljede i pala u tešku komu. Umrla je deset dana nakon nesreće.

Vozio duplo brže od ograničenja

Zrno je priznao djelo, žao mu je zbog Anamarie. Na suđenju je izrazio sućut, pokušao je i ranije kontaktirati obitelj, ali mu je poručeno da se ne javlja. Branio se da mu se ispriječilo vozilo, a što se nakon toga događalo, ne sjeća se.

U presudi je navedeno kako je Zrno u zavoj ušao sa 100 kilometara na sat, premda je na toj dionici ograničenje brzine bilo 50 kilometara na sat i premda Zrno kao mladi vozač nije na toj cesti smio upravljati brže od 80 kilometara na sat, odnosno, nema potrebnu vještinu za upravljanje vozilom brzinom od 100 kilometara na sat.

Priznao i pokajao se

Nije mu oduzeta vozačka dozvola jer dosad nije bio prekršajno i kazneno kažnjavan. Sud je za olakotne okolnosti uzeo i životnu dob, ali i neiskustvo u upravljanju motornim vozilom, te priznanje i kajanje. Cijenilo se i da Zrno trpi posljedice zbog smrti Anemarie Vantić, ima poteškoće u spavanju, a nije lako ni njegovoj obitelji.

Obitelj poginule djevojke razočarana presudom

A Toni Vantić, otac Anemarie Vantić, novinarima se već žalio na sporost u procesuiranju odgovornog za smrt njegove kćeri te je prije godinu dana kazao kako nema neka prevelika očekivanja. Zatražio je strogo kažnjavanje u svrhu generalne prevencije kako bi se mladim vozačima poslala poruka da ne mogu nekažnjeno divljati na cesti. Toni Vantić je novinarima rekao da ni maksimalna zatvorska kazna od šest godina za Zrnu ne predstavlja ništa, jer će nastaviti živjeti, dok će njihova Anamaria ostati samo u njihovim sjećanjima. Nema sumnje da će mu ovakva presuda teško pasti. 

"Šokirani smo i razočarani, ovo je jadno", kazala nam je Anita Vandić, majka Anamarie. 

Tužilaštvo tražilo tri godine zatvora

Državno odvjetništvo najprije je za Zrnu tražilo 10 mjeseci zatvora pa su onda to podigli na čak tri godine zatvora, no sud se odlučio za prvotno predloženu sankciju jer je počinitelj osuđen za postupanje iz nehaja. Državno odvjetništvo žalit će se na odluku o sankciji.

 

Pročitajte više