Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za upotrebu zabranjenog kemijskog oružja

Ilustracija: EPA

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za upotrebu zabranjenoga kemijskog oružja na bojnom polju, objavio je OPCW, organizacija sa sjedištem u Den Haagu.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW)  izvijestila je da su optužbe "nedovoljno potkrijepljene" dokazima, no u priopćenju je dodala: "Situacija je i dalje nestabilna i iznimno zabrinjavajuća kada je posrijedi potencijalno korištenje otrovnih kemikalija kao oružja."

Ni Rusija ni Ukrajina nisu službeno od te organizacije zatražile da istraži navodnu upotrebu kemijskog oružja, kaže se u objavi.  Prošli je tjedan SAD rekao da je Rusija prekršila međunarodnu zabranu o upotrebi kemijskog oružja, koju nadzire OPCW.

Rusi koriste klorpikrin?

Navodno je protiv ukrajinskih trupa upotrijebila kloropikrin, jaki pesticid koji se koristi u poljoprivredi i zabranjen je za vojno korištenje, te je koristila kemijske spojeve koji privremeno onemogućuju funkcioniranje ljudi, poput suzavca "kao metodu ratovanja" u Ukrajini.

To je uslijedilo nakon ukrajinskih tvrdnji u travnju po kojima je Rusija pojačala upotrebu suzavca u rovovima. Rusija je odbacila optužbe, a ukrajinski dužnosnici u utorak nisu odgovorili na zahtjev Reutersa da komentira informacije. 

Iz OPCW-a su rekli da prate situaciju od veljače 2022. kada je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu. U skladu s Konvencijom o kemijskom oružju svaka otrovna kemikalija koja se koristi u svrhu nanošenja ozljeda ili smrti smatra se kemijskim oružjem.

Korištenje toksičnih agensa na bojnome polju u ratu protivi se Konvenciji, rekao je OPCW. "Koriste li se kao metoda ratovanja ti se agensi smatraju kemijskim oružjem i stoga su, sukladno Konvenciji, zabranjeni".

Pročitajte više