Presuda za razbojstva i krvavu pljačku Fine u Zagrebu: Ubojice zaštitara i pljačkaši osuđeni na ukupno 70 godina zatvora!

Foto: Damjan TadiĆ/Cropix

SEDAM godina nakon pljačke Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, u kojoj su ubijeni zaštitari Sokol Marića Drago Renar i Stipe Mušar Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je krivima proglasio Dubravka Žugelja, Ivana Tucmana, Ivicu Štrka, Antu Rosu i Ivana Boršića. Ukupno su dobili 70 godina robije!


Za pljačku Fine u Zagrebu 2005. godine u kojoj su poginula dvojica zaštitara – Drago Renar i Stipe Mušan, petorica su dobila 70 godina. Dubravko Žugelj zbog ubojstva je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina, Ivan Boršić i Ivica Štrk dobili su 10, Ante Roso 6, a Ivan Tucman 4 godine zatvora. Dražan Bekavac i Krsto Bilobrk su oslobođeni krivnje.

Jurica Tumpak je osuđen na 4,5 godina zatvora, Dražen Elčić je dobio šest godina zatvora, Fehko Imanović je osuđen na osam godina robije i Mario Palić je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Jedanaestoricu se teretilo da su sudjelovali u pet pljački na području Zagreba u periodu od 2004. do 2008. godine te ukupno ukrali 6,3 milijuna kuna.

Usred dana upali u poslovnicu Fine i ubili dvojicu zaštitara

Podsjetimo, trojica pljačkaša, Dubravko Žugelj, Ivica Štrk i Ivan Tucman, upala su 5. rujna 2005. u poslovnicu Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu usred bijela dana i za samo 75 sekundi iz kalašnjikova su ubili dvojicu zaštitara Sokol Marića, Dragu Renara i Stipu Mušara, i odnijeli dva milijuna kuna.

Filipović oslobođen 2007. godine, tri godine kasnije - veliki obrat

Za maskar u Fini tužiteljstvo je 2007. optužilo skupinu oko Nenada Filipovića. Nakon više od 30 rasprava sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdravko Majerović zaključio je da Filipović i društvo nisu počinili taj zločin. Filipović je u kolovozu 2009. pronađen mrtav u kući svog ratnog zapovjednika u Pakoštanima. Obdukcijom se utvrdilo da je umro od predoziranja drogom i tabletama.


U prosincu 2010. godine trostruki ubojica Ivan Boršić naručio je od prijatelja Ivana Štrka ubojstvo  Ante Rose. Štrk je pucao na Rosu pokraj dječje igraonice na zagrebačkom Velesajmu. Roso nije ozlijeđen, a Štrk i Boršić su nakon kratkog vremena uhićeni. Boršić tada istražiteljima govori da zna tko je sudjelovao u pljački Fine u Zvonimirovoj.

Sudilo se desetorici te Rosi, koji se navodno skriva u Španjolskoj, u odsutnosti. Ante Roso je, tvrdi Boršić, isplanirao pljačku Fine u Zvonimirovoj u kojoj su sudjelovali Dubravko Žugelj, Ivica Štrk i Ivan Tucman. Boršić tvrdi da je zaštitare ubio Žugelj.

Među optuženima su bili još Dražen Bekavac, Dražen Elčić, Jurica Tumpak, Fehko Imamović, Marijo Palić te Krsto Bilobrk. Teretilo ih da su u od 2004. do 2008. izveli šest razbojstava i opljačkali 6,3 milijuna kuna. Bekavac je sakrio novac opljačkan u poslovnici Fine u Zvonimirovoj, a Bilobrk je prljavi novac prao kupujući nekretnine.
 

Pročitajte više