Previše zna i strahuje za svoj život: Bivši šef Vatikanske banke postao Papin neprijatelj broj jedan

BIVŠI šef Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi pretvorio se u vatikanskog neprijatelja broj jedan, nakon što je talijanska policija u njegovoj kući otkrila ogromnu količinu dokumenata koji otkrivaju brojne financijske muljaže u papinskoj državi.

Policija je navodno Tedeschijevu kuću i ured pretresla zbog jednog sasvim drugog slučaja, vezanog uz ministarstvo obrane i tvrtku Finmeccanica, ali je slučajno nabasala na mnogo "vrjedniju" stvar - 47 fascikli koje sadrže privatne komunikacije koje otkrivaju opskurne političke i financijske zavrzlame u Vatikanu. To uključuje i brojne financijske dokumente, podatke o sumnjivim novčanim transakcijama i povjerljive interne izvještaje. Sve je to Tedeschi skupio i nagomilao kako bi, očito, razotkrio korupciju u Vatikanu. Ili barem sačuvao živu glavu.

Podsjetimo, Tedeschi je s mjesta šefa Vatikanske banke iznenada smijenjen prošlog mjeseca, u jeku afere Vatileaks. zanimljivo je kako je na tu poziciju doveden 2009. godine, upravo kako bi  vratio dozu transparentnosti instituciji koja je postala simbol za pranje novca i korupciju. Međutim, Tedeschi je svoju ulogu o legalizaciji poslovanja očito shvati preozbiljno. "Platio sam zbog svoje transparentnosti", kazao je Tedeschi novinarima nakon smjene.

Tedeschi pokrenuo Vatileaks?


Reuters piše kako je na sastanku vatikanskih dužnosnika, na kojem se raspravljalo o Tedeschijevom otpuštanju, bankar optužen za "nepredvidljivo osobno ponašanje" te za manjak "ćudoređa i preciznosti prilikom komentiranja Vatikanske banke u medijima". Ali razloga je bilo još mnogo. Toliko da se Tedeschi danas boji za svoj život. Nakon što je shvatio da je njegova borba protiv korupcije u Vatikanu zapravo borba s vjetrenjačama, Tedeschi je vjerojatno počeo medijima poskrivećki davati neke povjerljive dokumente i tako je započeo Vatileaks.

I dok je Papin batler medijima odavao prvenstveno osobne tajne Svete stolice, Tedeschi je najvjerojatnije bio taj preko kojeg su curili opipljiviji podaci - oni koji se tiču financijskih malverzacija. Vatikanski dužnosnici su na spomenutom sastanku čak i indirektno optužili Tedeschija da stoji iza Vatileaksa, konstatiravši kako on "nije uspio pružiti nikakva razumna objašnjenja za curenje dokumenata koji su zadnji puta viđeni upravo u njegovim rukama".

Talijansko tužiteljstvo ne bi smjelo propustiti ovu priliku da stane na kraj malverzacijama u Vatikanu

I Tedeschi je očito shvatio da mu je Vatikan na tragu. Svjestan da bi se zbog toga mogao naći u životnoj opasnosti, Tedeschi je osim skupljanja dokumenata kojima može napasti Vatikan pripremio i rezervnu opciju, piše RT. navodno je prije nekoliko mjeseci prijatelju poručio da ima pozamašnu kolekciju tajnih dokumenata, koje treba objaviti u slučaju da mu se nešto dogodi. A upravo je tu kolekciju, čini se, prošlog tjedna otkrila policija.

Vatikan se više ni ne trudi skriti paniku te snažno zahtijeva da im se fascikle vrate neotvorene. "Imamo vjeru u tužiteljstvo i talijansko pravosuđe i nadamo se da će oni poštovati naš suverenitet, koji je međunarodno priznat, i vratiti nam dokumente, poručio je Vatikan u službenoj izjavi. Međutim, ovog puta se Vatikan možda neće izvući. Talijanski tužitelji već neko vrijeme su u sukobu s Vatikanom, kojeg optužuju da sustavno koristi suverenitet kao štiti od propisne regulacije. A ovo je sjajna prilika da se tim malverzacijama stane na kraj i tužiteljstvo je se neće samo tako odreći.

Tedeschiju treba policijska zaštita

Ukoliko otkriveni dokumenti na koncu rezultiraju podizanjem optužnice protiv Vatikana, nema dvojbe da će Tedeschi biti jedan od ključnih svjedoka. Tedeschi navodno ima osobnu listu neprijatelja u Vatikanu - ljudi za koje je smatrao da neće prezati ni od čega kako bi ga zaustavili u reformiranju Vatikanske banke. Njegovi prijatelji sad tvrde kako je, nakon što su mnoge stvari izašle u javnost, Tedeschi vrlo potresen i prestrašen. Policija razmišlja o tome da mu osigura 24-satnu zaštitu. Hoće li to biti dovoljno da se spriječe svi oni koji ga žele ušutkati?

Pročitajte više