Prije 23 godine ustrojene su oružane snage RH

Foto: MORH

DANAS se obilježava Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske. Ova dva značajna datuma svečano će se obilježiti u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH. Inače, riječ je 23-oj obljetnici ustrojavanja Oružanih snaga.

1991. godine održana je svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i samim time označeno povijesno osnivanje oružanih snaga.

Službeni dio današnjeg obilježavanja počinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva MORH-a i OS RH na grobovima preminulih ministara obrane i NGS OS RH na gradskom groblju „Mirogoj“ u Zagrebu , Gojku Šušku, stožernom generalu Zvonimiru Červenku, stožernom generalu Martinu Špegelju i generalu zbora Imri Agotiću, prvom predsjedniku dr.Franji Tuđmanu, a potom i svim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata.

A povodom svečanog obilježavanja Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske danas je organiziran Dan otvorenih vrata u vojarnama 'Bilogora' u Bjelovaru, 'Kralj Zvonimir' u Kninu, te u splitskoj gradskoj luci na Gatu Sv.Petra. Građani će moći razgledati Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opremu OS RH.

Josipović: Oružane snage RH djeluju za sigurnost države i pridonose miru u svijetu

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović uputio je čestitku svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH u povodu obilježavanja 23. obljetnice Dana Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske, priopćeno je iz Ureda predsjednika.


„Obilježavajući obljetnice, Dan Oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske, prisjećamo se i odajemo počast svim poginulim i preminulim sudionicima obrambenoga Domovinskoga rata i iskazujemo zahvalnost svim hrvatskim slobodarima, svim hrvatskim braniteljima. Naša prošlost temelj je i zalog naše sadašnjosti i naše budućnosti", navodi u čestitci predsjednik Josipović .

Ističe da su hrvatske Oružane snage organizirane i djeluju u korist sigurnosti građana, društva i države.

Suradnja i djelovanje s ostalim organizacijama i tijelima u pomoći građanima na područjima Hrvatske i susjednih država, na područjima ugroženim poplavama, najjasniji je pokazatelj o čemu je riječ, kaže predsjednik Josipović.

Kako dodaje, "naša vojska priprema se i obučava za one tradicionalne zadaće i aktivnosti. Naš obrambeni sustav razvija suradnju s brojnim državama, zemljama našeg bližeg i daljeg okruženja".

Hrvatska je članica Europske unije i NATO saveza, odgovorna članica međunarodnih organizacija, i sudionica mnogih regionalnih inicijativa i programa, podsjeća Josipović te naglašava kako je značajan doprinos naših pripadnika i naših postrojba miru, sigurnosti i stabilnosti građana, društava i država sudjelovanjem u brojnim misijama i aktivnostima NATO saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda.

Pomoć i angažman naše vojske u borbi protiv prirodnih nepogoda, poput poplava i požara, sudjelovanje u operacijama traganja i spašavanja na kopnu i na moru, prijevoz unesrećenih i oboljelih građana i posjetitelja Hrvatske, sve su to zadaće i aktivnosti koje obavlja, za koje se priprema i koje će i nadalje obavljati naše Oružane snage, navodi Josipović.

"Na poseban način, u povodu obilježavanja značajnih obljetnica, čestitam promaknutim, nagrađenim, odlikovanim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima naše vojske.

Svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, namještenicima i službenicima čestitam Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske", stoji u čestitki predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, Josipovića.

Odlikovanja za 177 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga

U prigodi 28. svibnja, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog ministra obrane, odluke o promicanjima i odlikovanjima za 177 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske...


S danom 1. lipnja 2014., u čin general-pukovnika promiče se general-bojnik Dragutin Repinc, u čin general-bojnika brigadni general Drago Matanović, u čin brigadnog generala brigadiri Miroslav Kovač i Blaž Beretin, a u čin komodora promiče se kapetan bojnog broda Marin Stošić. S danom 1. kolovoza 2014., u čin general-bojnika promiče se brigadni general Dražen Ščuri, a u čin brigadnog generala brigadiri Darko Pintarić i Boris Zdilar. S danom 1. rujna 2014., u čin kontraadmirala promiče se komodor Robert Hranj.

S danom 1. lipnja 2014., u čin brigadira promiču se pukovnici Zdravko Gorupić, Boris Dukarić, Predrag Krapljan, Marijan Paljević, Darko Žeželj, Slobodan Krstić, Miroslav Bogović, Andrija Kozina, Davor Kopanji, Mladen Kardum i Dražen Ressler, a u čin brigadirke promiče se pukovnica Violeta Pilić.

U čin kapetana fregate promiče se kapetan korvete Šimun Svalina, u čin pukovnice promiču se bojnice Mira Skukan, Dubravka Filipović, Stanka Knežević, Jasna Mistrić, Rozalija Šapina i Nataša Borovec, a u čin pukovnika promiču se bojnici Tihomir Paulić, Mišo Miljak, Marin Jakulj, Dragan-Ante Marković, Abdulah Selimović, Davor Stipetić, Mile Vukičević, Miroslav Bonjeković, Dragutin Veseljak, Tihomir Novosel, Danijel Macanga, Jurica Miškulin, Dragan Hodak, Franjo Hrala i Drago Ilić.

Za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama te uspješnu integraciju Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO sustav Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovan je general-pukovnik Mirko Šundov.

Za osobite vojne zasluge u izgradnji, vođenju, zapovijedanju i značajnom doprinosu u obrani suvereniteta, samostojnosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, izgradnji i razvitku te uspješnu integraciju Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO sustav Redom bana Josipa Jelačića odlikovani su brigadiri Dragiša Konsa, Jasenko Krovinović i Marijo Sambolec.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su bojnici Josip Brnjak i Marinko Đevenica, poručnik bojnog broda Damir Bulić te časnički namjesnik Elvis Olujić, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Vijenac kod spomen ploče prvog postrojvanja ZNG-a u Kranjčevićevoj

U povodu obilježavanja 23. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga, Dana oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske te prvog postrojavanja Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj vijence i svijeće kod spomen ploče položo je potpredsjednik HNS-a, zastupnik u Europskom parlamentu i bivši ministar obrane Jozo Radoš.


Podsjetivši se na vrijeme prvog postrojavanja ZNG-a, 28. svibnja 1991 godine, Radoš je rekao da je tada bilo vidljivo da razlaz u tadašnjoj Jugoslaviji neće ići mirnim putem.

"To je bio hrabar potez i animirajući za cijeli narod, važan za branitelje i za obranu domovine", ocijenio je.

Dodao je da danas, kada se prisjećamo tog vremena, treba tim ljudima odati priznanje i zahvaliti svima koji su obranili Hrvatsku i odati posebnu počast onima koji su u obrani dali živote.

Na pitanje zašto je na mjestu prvog postrojavanja ZNG-a skromna proslava, Radoš je rekao da je središnja proslava te obljetnice u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". "A zašto tu nema nikoga treba pitati one koji te proslave organiziraju", dodao je.

Pročitajte više