Prirodne katastrofe 2013. uzrokovale 140 milijardi dolara štete, živote je izgubilo 26 tisuća osoba

Foto: Guliver Image / Getty Images

UKUPNE gospodarske štete od prirodnih katastrofa iznosile su 2013. godine 140 milijardi dolara, što je za 56 milijarda dolara manje nego godinu ranije, prema studiji koju je u srijedu objavila švicarska reosiguravajuća tvrtka Swiss Re.

Godine 2012. ta je šteta dosegla 196 milijardi dolara. Prošle su godine najviše štete izazvale poplave, a u raznim prirodnim katastrofama život je izgubilo približno 26.000 osoba.

Tajfun Haiyan bio je najveća humanitarna katastrofa 2013., sa 7500 mrtvih ili nestalih i više od četiri milijuna bez krova nad glavom. Taj se tajfun obrušio na Filipine u studenom s vjetrom rekordne jačine, udruženim s obilnim kišama i valovima.

Slijede poplave u lipnju u državi Uttarakhand u Indiji koje su uzrokovale smrt 6000 osoba.

U Europi najskuplje prirodne katastrofe dogodile su se u srednjoj i istočnoj Europi.

Nakon četiri dana obilnih kiša u svibnju 2013., masovne poplave uzrokovale su veliku štetu u Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Ukupna gospodarska šteta penje se na 16,5 milijardi dolara.

Krajem srpnja, područja Njemačke i Francuske pogodila je jaka tuča.

Osigurana šteta popela se na 3,8 milijardi dolara, što je najviše za tuču svih vremena u svijetu.

Glede poplava, najveća katastrofa u Sjevernoj Americi dogodila se u Calgaryju u Kanadi koji su zajedno s okolnim područjem preplavile vode nakon šest dana olujnih kiša u lipnju 2013. Gospodarska šteta iznosila je 4,7 milijardi dolara.

Pročitajte više