Prisavlje potvrdilo: Otvorena istraga zbog izvlačenja milijunskih svota iz Glazbene produkcije



"U INTERESU istrage ne smijemo iznositi ništa više od navedenoga", odgovorili su nam službeno s Prisavlja kada smo ih obavijestili da smo u posjedu ugovora nepostojećih poslova koji su honorirani u Zboru Hrvatske radiotelevizije. Riječ je o uplatama na žiro-račune osoba: Ivana Botice, Ivice Čuljka, Vedrana Speveca, Davora Graha, Alana Horvata, Nenada Martića, Ivane Šurbek i Kristijana Pereković koji su primali novac od HRT-a za uslugu nastupanja, a nikad nisu bili članovi Simfonijskog orkestra HRT-a niti nastupali.

Prema dokumentima koje posjeduje Index, Sanda Vojković Smiljanić, današnja ravnateljica HRT-a, vlastoručno je potpisana na neke od ugovora iako je to trebao uraditi tadašnji ravnatelj Glazbene proizvodnje Josip Guberina. No, istraga bi trebala utvrditi je li ona to zaista i uradila.

Izvučeni milijuni

U samo dvije godine, 2008. i 2009. godine, za vrijeme mandata ravnatelja Glazbene proizvodnje HRT-a Josipa Guberine, HRT je tim osobama, koje nikada nisu nastupale, platio gotovo milijun kuna.

"Radi se o reviziji od 20.4.2010., koja nosi naziv 'Izvješće o provedenoj reviziji troškova vanjskih suradnika u GP HRT-a'. Interna revizija dostavila ju je nadležnim tijelima na postupanje. Nakon dostavljanja nalaza revizije stručne službe HRT-a nastavile su nadležnim institucijama dostavljati svu dokumentaciju prema njihovim zahtjevima. Postupak je na Županijskom državnom odvjetništvu već neko vrijeme", kažu nam s HRT-a odgovarajući na naš upit.


No, unatoč tim saznanjima o reviziji, Sanda Vojković Smiljanić imenovana je za ravnateljicu Glazbene proizvodnje HRT-a u prosincu prošle godine! 

"Sanda Vojković Smiljanić  2008. i 2009. nije imala ovlaštenja za zastupanje HRT-a i nije mogla potpisivati ugovore", kažu nam o slučaju Vojković na HRT-u. 

Guberini preko 300 tisuća kuna otpremnine

Prema informacijama Indexa, nakon što se otkrila afera Guberini je isplaćena otpremnina u 2009. godini u visini od 560.000 kuna bruto, iako je napunio čak 67 godina. Na HRT-u su nam službeno odgovorili kako to nije točno jer je Guberina primio 345 tisuća kuna.

Prisavlje "se vadi" kako je ugovorom o radu između HRT-a i Guberine dogovoreno da Guberina nakon prestanka ugovora o radu ima pravo na otpremninu u visini od 50 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u zadnja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa, za svaku navršenu godinu staža.

"Taj je ugovor o radu potpisao g. Vanja Sutlić. Istim ugovorom, ugovoreno je obavljanje poslova ravnatelja GP HRT-a na vrijeme od 4 godine, počevši od 24.7.2007. To konkretno znači da je g. Guberina trebao biti ravnatelj do 24.7.2011. i do tada mu je trebao važiti i ugovor o radu. Budući da je g. Guberina 26.4.2009. stekao uvjete za starosnu mirovinu, a imenovan je na mandat od 4 godine, ugovorom o radu automatski mu je produžen radni odnos (što je u skladu sa Zakonom o radu). Taj isti radni odnos, odnosno ugovor, prestao je prije isteka mandata, temeljem zahtjeva g. Guberine za razrješenje (što je također u skladu sa Zakonom).  Tada mu je HRT bio dužan isplatiti otpremninu, jer je tako određeno njegovim ugovorom o radu", poručuju na kraju s HRT-a za Index.

Hoće li se Josipović odreći prijateljstva?

Podsjetimo kako je jučer predsjednik Ivo Josipović na sastanku s novinarima zatražio  "transparentnije i odgovornije financijsko poslovanje javnog televizijskog servisa". No, upravo zbog toga ovaj će slučaj biti još zanimljivije pratiti jer je poznato veliko prijateljstvo Josipovića s Markom Vojkovićem kojem je ravnateljica Sanda - sestra.  

"S tom muzikologinjom Josipović je blizak još iz vremena kad je vodila Cantus, glazbenog nakladnika Hrvatskog društva skladatelja", pisao je svojedobno tjednik Nacional podsjećajući da je Josipović izuzetno blizak s njenim bratom Markom Vojkovićem s kojim je poslovno surađivao, a preko njega je povezan i s Adriaticom.net te tvrtkom Emporion u kojoj se oplođivao novac Hrvatskog društva skladatelja.

Pročitajte više