Pritisak Hrvatske i Slovačke rezultirao novim deklaracijama za sve proizvode u EU

Foto: Hina

ZAMJENSKA članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) je dobila odgovor Europske komisije na upit kako će Komisija u novom mandatu otkloniti razlike u kvaliteti  proizvoda na istočnom i zapadnom tržištu EU.

Slovačka udruga potrošača je još 2011. godine objavila istraživanje u kojem tvrdi kako najveće multinacionalne kompanije koje proizvode hranu i pića jednako pakiraju proizvode različite kvalitete za istočno i zapadno tržište EU.

"Istraživanje je potvrdilo ono što smo svi bar jednom primijetili-proizvodi na našem tržištu koje platimo jednako ili čak više no što koštaju u zapadnim članicama su slabije kvalitete. Često to primijetimo kod prehrambenih proizvoda, ali i kod drugih artikala. Smatram kako novac svakog potrošača u EU jednako vrijedi i moramo stvoriti pošteno i transparentno tržište", pojasnila je Borzan.

Nepoštena poslovna praksa

Povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača Jourova  je odgovorila kako je postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi ojačana Direktivom o pravima potrošača kojom se dodatno obvezuje trgovce da dostave sve potrebne informacije koje su potrošačima potrebne za donošenje informirane odluke.

"Isto tako, novim pravilima označavanja, koja će se početi primjenjivati od 13. prosinca 2014., osigurat će se bolje informiranje potrošača o identitetu i načinu proizvodnje prehrambenih proizvoda. U skladu s novim pravilima trgovci će na oznakama za odmrznute proizvode morati navoditi informacije o sirovinama za proizvodnju biljnih ulja i masti te će se postrožiti pravila o 'imitacijama hrane' uvođenjem zahtjeva za navođenje podataka o zamjenskim sastojcima", stoji u odgovoru Komisije zastupnici Borzan.

Deklaracije moraju biti jasne i razumljive!

Za meso i riblje proizvode će se također, prema potrebi, navoditi informacije o zamrzavanju ili prvom zamrzavanju ako je količina dodane vode veća od 5 % mase proizvoda, o upotrebi bjelančevina podrijetlom od druge životinjske vrste te o mesnim i ribljim proizvodima koji su dobiveni spajanjem različitih komada.

"Smatram da je nužno ne samo stvoriti detaljnije deklaracije, već ih prilagoditi korisnicima. Ne možemo biti zadovoljni ako su napisana imena sastojaka  koja prosječnom potrošaču ništa ne znače. Deklaracije moraju biti jasne i razumljive! Isti proizvodi  koji imaju različit sastav ovisno o zemlji u kojoj se prodaju se ne smiju reklamirati na isti način. Naročito ako nisu jednake kvalitete", komentirala je Borzan.

Pročitajte više