Priveden bivši šef MMF-a, terete ga za pranje novca

Foto: FAH

POLICIJA u Madridu privela je Rodriga Rata, bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Kako javlja BBC pozivajući se na španjolske medije, terete ga za pranje novca.

66-godišnji Rato, koji je predsjednik MMF-a bio od 2004. do 2007. godine, a prije toga bio je i španjolski ministar financija, u policiji je na ispitivanju proveo nekoliko sati, nakon čega je pušten. Istovremeno su porezni inspektori pretražili njegov dom u Madridu.

Policija osim protiv Rata provodi istragu protiv još nekolicine osumnjičenika. Bivšeg šefa MMF-a tereti se za pranje novca kroz zlouporabu kontroverznog zakona o poreznoj amnestiji. Predmetni zakon donijela je vlada Narodne stranke, čiji član je i Rato.

Istragu koja je protiv njega pokrenuta Rato je komentirao u izjavi za španjolski radio Cadena Ser. Rekao je da ništa ne zna o optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Protiv Rata se istovremeno vodi još jedna istraga, i to zbog njegove uloge u upropaštavanju španjolske banke Bankia. Rato je bio šef uprave ove banke, a istražitelji vjeruju da je lažno prikazivao financijske bilance i zloupotrebljavao novac firme.

 
 
 

Pročitajte više