Priznanje djevojčici koja je podigla svijet na noge: U Pakistanu se grade "Malala škole" za siromašnu djecu

PAKISTANSKE vlasti žele odati počast Malali Yousafzai, mladoj aktivistici koja se bori za pravo djevojčica na obrazovanje, koja je prošlog mjeseca preživjela napad talibana, tako što će otvoriti škole s njezinim imenom za siromašnu djecu, javlja Tribune.com.

"Malala škole" bit će izgrađene u 16 pakistanskih regija koje ugrožavaju sukobi i prirodne katastrofe, izjavila je Nafisa Šah, predsjednica državne organizacije Nacionalna komisija za humani razvoj.

Cilj ovog projekta je da se izgrade osnovne škole za siromašnu djecu koja nemaju pristup osnovnom obrazovanju, kazala je Šah i precizirala da još nisu pronađena sredstva neophodna za podizanje ovih osnovnih infrastruktura.

U Pakistanu više od pet milijuna djece ne ide u osnovne škole, među kojim je tri milijuna djevojčica. Vlada investira manje od 2,5 posto bruto nacionalnog dohotka u obrazovanje, što je najniža stopa na svijetu. Pakistanske vlasti su najavile, povodom "Svjetskog dana za Malalu", program koji ima za cilj izdvojiti malu svotu novca za tri milijuna djece iz siromašnih slojeva kako bi mogli krenuti u školu.

Pročitajte više