Pročitajte pismo koje je Tomislav Karamarko uputio Milanoviću

Foto: FAH

HDZ JE danas u medijima objavio sadržaj pisma koje je predsjednik stranke Tomislav Karamarko prije dva dana uputio predsjedniku SDP-a, premijeru Zoranu Milanoviću pozivajući ga na dijalog, a u priopćenju iz HDZ-a navode kako je Milanović, "odbio razgovarati" te da je "poziv na dijalog iskoristio za dodatno podgrijavanje atmosfere obračuna u društvu".

Iz HDZ-a također ocjenjuju da je "SDP grubo manipulirao sadržajem pisma" te da je "dio provladinih medija, premda sadržaj pisma nije niti objavljen, apriori ustvrdio da predsjedniku HDZ-a u stvari nije do razgovora".

Zato su, dodaju, sadržaj pisma odlučili javno objaviti u cijelosti, "kako bi građani sami, bez bilo kakvih tumačenja sa strane, objektivno mogli prosuditi o motivima i namjerama Predsjednika HDZ-a".

SDP: Neka se Karamarko pojavi u Saboru

Podsjetimo, iz SDP-a su Karamarkov "poziv na dijalog" odbili.

"Ovih dana u medijima pratimo da gospodin Karamarko očito vozi novi Mercedes, pa neka s autom za koji smatra da ga ne dovodi u sukob interesa, napokon dođe i na posao u Hrvatski sabor. Hrvatske su institucije mjesto za razgovor u skladu s Ustavom i zakonima naše države, jer se tamo razgovori odvijaju i pred očima nacije, pa makar pričali i o Karamarkovoj glavnoj temi prolasku kroz dolinu suza ili o njegovom  nedavno objavljenom antikomunističkom manifestu", stoji u odgovoru SDP-a.

> SDP o Karamarkovom pozivu na sastanak: Neka dođe u Sabor na posao, može i s novim Mercedesom

Pismo Tomislava Karamarka, onako kako ga prenosi HRT, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Oko niza pitanja fali društveni konsenzus

"Poštovani predsjedniče Socijaldemokratske partije,

gospodine Zorane Milanoviću,
 
Učestali prijepori i sve dublje podjele u vezi obilježavanja nacionalnih praznika, odavanje pijeteta žrtvama totalitarnih režima, pokroviteljstava nad važnim povijesnim događajima i načina obilježavanja tih događaja nedvojbeno ukazuju da naše društvo niti 25 godina od osamostaljenja i uspostave demokracije oko tih pitanja nije postiglo konsenzus.
 
S druge strane teška gospodarska kriza tjera nas da kao narod sve svoje snage usmjerimo na rješavanje gospodarskih i socijalnih problema, umjesto da ih rasipamo na nepotrebne prijepore i podjele.
 
Držim da bi prvi korak u prevladavanju ovih dubokih podjela trebao biti razgovor dvojice predsjednika najvećih hrvatskih stranaka, ujedno i predvodnika dviju vodećih koalicija koje okupljaju najveći dio hrvatskog političkog spektra.

"Pozivam na razgovor o protokolima"
 
Stoga Vas pozivam na sastanak kako bi razgovarali o protokolima za gore navedene događaje i što prije otkloniti prijepore i podjele koje nepotrebno opterećuju naše društvo.
 
Ovo pismo shvatite kao pokušaj da postignemo barem minimalnu suglasnost oko ovog dijela svjetonazorskih pitanja kako bi se, svi zajedno, mogli usmjeriti na rješavanje najvažnijih problema građana, prevladavanje gospodarske i socijalne krize, poboljšanje životnog standarda i kvalitete života u Hrvatskoj.
 
Srdačan pozdrav,
 
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Tomislav Karamarko", zaključuje se u pismu.

PismoKaramarko

Pročitajte više