Procurile nove snimke: Romney objašnjava zašto birače smatra budalama, a Palestince opasnima

DAN nakon što je u javnost procurila snimka s donatorske večere na kojoj Mitt Romney tvrdi kako će za Obamu glasati "47 posto birača koji ne plaćaju porez na dohodak, koji žive na državnoj sisi i misle da imaju pravo na zdravstvo, hranu, smještaj i ostalo", pojavile su se i nove snimke s njegove večere, s jednako ubojitim efektom na njegovu sve manju popularnost.

Ništa program, samo demagogija

Nove snimke prikazuju Romneyeva razmišljanja o vanjskoj politici, Iranu, biračima i strategiji za izbore. Tako Romney objašnjava kako je prosječnog američkog glasača lako prevariti demagogijom. Njegova je teza da Obama logičkim zavrzlamama uspijeva prikriti vlastite neuspjehe na polju ekonomije, zbog čega se i on mora biračima obratiti na isti način.

Zatim navodi kako za njega rade i ljudi koji su vodili kampanju za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i koji "dobro znaju kakvi oglasi i procesi prolaze, a kakvi ne". Zatim je obznanio i ono što svi znaju, ali se prave da to nije istina: da se izbori dobivaju oglašavanjem i dobrim debatama, a ne programom i pretjerano intelektualnim raspravama.


"Da sam ja Iran, poslao bih oružje u Ameriku"

Prokomentirao je i situaciju na Bliskom istoku, posebno se osvrnuvši na "iransku prijetnju" i "Palestince koji žele uništiti Izrael". "Da sam ja Iran, zaluđeni fanatik, rekao bih hajdemo dati malo nuklearnog materijala Hezbolahu, neka ga on odnese u Chicago ili negdje drugdje i onda ako nešto krene po zlu i ako Amerika počne prijetiti, samo bih rekao:' Znate što? Ukoliko se ne povučete, aktivirat ćemo bombu'", kazao je Romney.


"To je ono što imamo. Imamo situaciju u kojoj Ameriku mogu zadržati i ucjenjivati Iran, mule, ludi ljudi. Zato stvarno nemamo drugih opcija nego Iran spriječiti da napravi nuklearno oružje", dodao je Romney.


"Palestinci ne žele mir, već uništenje Izraela"

Za Palestine je kazao kako uopće ne žele mir, zbog čega je put do mira nemoguć. Objasnio je svoju viziju prema kojoj bi osnivanje neovisne palestinske države dovelo do okruženja Izraela neprijateljskim državama, u koje bi Iran slao oružje. "Osobno mislim da Palestinci ni ne žele mir, zbog političkih razloga, predani su uništenju i eliminaciji države Izrael. Mislim da je ovo nerješiv problem i stoga je najbolje nastaviti dalje ovako kako jest", prokomentirao je Romney palestinsko pitanje.



"Samo oni koji žele da se izraelska okupacija nastavi mogu reći tako nešto"


Romneyu je danas odgovorio glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat, koji je kazao da je teza o "Palestincima koji ne žele mir" potpuno neprihvatljiva. "Nitko nije više zainteresiran za mir od Palestinaca, jer mir za nas znači slobodu i nezavisnost od izraelske okupacije. Samo oni koji žele očuvanje izraelske okupacije palestinskih zemalja mogu tvrditi tako nešto", kazao je Erekat za Reuters.

Pročitajte više