Producent lažnog videa o sirijskom dječaku: Žao mi je, imao sam dobre namjere

Screenshot: YouTube

NORVEŠKI producent lažnog video uratka o mladog Sirijcu koji pod paljbom snajpera odlazi spasiti djevojčicu, ispričao se nakon brojnih kritika koje su mu upućene.

"I dalje smatramo da se radilo o dobroj namjeri, ali žao nam je ako je to povrijedilo i zakompliciralo novinarski rad ili reportaže u ratnoj zoni", rekao je producent filma John Einar.

 


 

On je dao tu izjavu nakon uvrijeđenih reakcija korisnika interneta, medija i organizacija za zaštitu ljudskih prava nakon objave tog videa, kojeg su pogledali milijuni korisnika youtubea, čiji je autor u petak priznao da se radi o lažnom videu.


U filmu se vidi dječak koji pod paljbom snajpera, ranjen odlazi u pomoć djevojčici skrivenoj iza zapaljenog automobila, naizgled u Siriji.

U petak je Lars Klevberg (34) izjavio za BBC da je snimio video "Sirijski dječak heroj" u svibnju na Malti s profesionalnim glumcima.

Objasnio je da je želio pokrenuti raspravu o djeci u ratnim područjima.

U priopćenju, organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je kritizirala taj postupak i ocijenila da on potkopava povjerenje u rad profesionalnih novinara i prikupljanje informacija o ratnim zločinima.

U četiri godine u sirijskom sukobu je poginulo više od 195.000 ljudi i više od polovice stanovništva zemlje je bilo prisiljeno na bijeg.

Pročitajte više