Proizvodnja mlijeka u 2013. pala za 100 milijuna litara

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

NA DANAŠNJOJ Izbornoj skupštini Središnjeg saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH), čije je sjedište u Đakovu, istaknuto je kako je proizvodnja mlijeka 2013. godine u odnosu prema 2012. pala za 100 milijuna – sa 602 na 503 milijuna litara.

Stalno se smanjuje broj proizvođača mlijeka i sada ih je nešto više od 10.000, rekao je danas ponovno izabrani predsjednik SUHUH-a Branko Kolak, dodajući da se svaki dan zatvaraju farme s 50, 100 grla.

U operativnom programu razvoja govedarske proizvodnje podizanja farmi bile su višemilijunske investicije. Država je preko agencija sudužnik, to jest jamac, a riječ je uglavnom o kreditima HBOR-a, rekao je Kolak. Kako je istaknuo, udruga već godinama upozorava, apelira, moli da država riješi kreditnu politiku u poljoprivredi, ročnost otplate kredita i kamatu.

"Mi moramo biti izjednačeni s ostalima u Europskoj uniji", rekao je Kolak.

Također je upozorio na problem zemljišne politike koji se, kako je rekao, "rasteže već 15 godina, a ni jedna farma u Europi ni u svijetu ne može opstati bez zemlje". Kapitalnih potpora nemamo već dvije godine, najavljuju ih za ovu godinu, a vidjet ćemo što će biti, rekao je Kolak.

Kako je na skupštini rekao zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak, nikada se u Hrvatskoj nije dogodilo da u jednoj godini - u 2013. u usporedbi s 2012. imamo čak stotinu milijuna litara manju proizvodnju mlijeka. Sada imamo nešto više od 10.000 isporučitelja mlijeka, u rekordnoj 2008. godini bilo ih je oko 50 tisuća i isporučivali su 675 milijuna litara mlijeka.

Smanjenju broja proizvođača sigurno su kumovale i posljedice elementarnih nepogoda, skupa hrana, različite bolesti, poput leukoze goveda, do aflatoksina, a ništa nije učinjeno da se posljedice brzo saniraju, ocijenio je Kraljičak.

Pročitajte više