Promijenio iskaz svjedok koji je fra Šiminu bankaricu uputio DORH-u: Krivo smo se razumjeli

Foto: Hina

DAMJAN KRKLEC, klijent Jasmine Bilonić, trećeg je dana suđenja fra Šimi Nimcu, povukao svoj iskaz koji je dao u ožujku 2013. godine tijekom istrage.

Krklec je tada govorio kako ga je nazvala Jasmina Bilonić i pitala ima li kakve mogućnosti da spriječi izlazak teksta u Slobodnoj Dalmaciji kojim je otvorena afera u listopadu 2012. godine. Krklec je kazao da ne poznaje novinare, ali zato ju je uputio na sjedište DORH-a.

Za svjedoka se spremio novac koji je preuzeo fra Šime

U njegovom stanu u Zagrebu pojavili su se i Bilonić i fra Šime. Tijekom istrage Krklec je naveo kako je od njih čuo da je novac zakopan kod Biska, a da je dio završio na računu Jasmine Bilonić u Partner banci. Danas kaže da ga je tužiteljica krivo razumjela i da je o tome pročitao u medijima. Zapisnik je potpisao jer je taman došao s bazena pa mu je klor bio u očima, obrazložio je. 

Krklec je, inače, osoba za koju se spremio novac po nalogu Jasmine Bilonić. Umjesto Krkleca u banci se pojavio fra Šime i preuzeo posljednjih 450 tisuća eura od gotovo 10 milijuna kuna, koliko je bilo na računu župe nakon prodaje terena u Baškoj Vodi.

Prijatelj fra Šimi sugerirao da skloni novac

Svjedočio je i fra Željko Tolić, bivši provincijal, koji je smijenjen nakon što je afera pukla u javnosti. Tolić je optužio fra Šimu da je teren u Baškoj Vodi prodao bez dopuštenja Nadbiskupije.

Svjedok Ante Čović ustvrdio je kako je posudio 20 tisuća eura fra Šimi za kupovinu Passata. Novac mu još nije vratio, ali svjedok nije zamjerio. Predstavio se kao fra Šimin prijatelj i maksimalno mu pomogao svojim iskazom. Tvrdi da mu je upravo on sugerirao da skloni novce kada ga je fratar obavijestio da župna crkva neće biti proširena, a da će novac nestati, kao što je nestao novac od prodaje župne kuće.

 

Pročitajte više