Promjena retorike Kotromanovića: 2001. prozivao vlast zbog veterana i srčano pozdravljao Mirka Norca

Screenshot: YouTube

MINISTAR obrane Ante Kotromanović tijekom prosvjeda hrvatskih ratnih veterana nije se pojavljivao pred šatorom, zapravo je s njima zajedno s ministrom branitelja Predragom Matićem pregovarao. Svojim nekadašnjim suborcima, osim preko medija i tijekom pregovora, nije se previše obraćao. Sasvim je drugačija to slika ministra Kotromanovića od one koja je prije punih 14 godina u Hrvatskoj podigla priličnu prašinu.

Kotromanović je tada imao puno drugačiju retoriku nego što je u svojim govorima ima danas. Sad već davne 2001. godine održao je gorljiv govor na Sinjskoj alci.

Održao jedan od najoštrijih političkih govora tog vremena

Kao zamjenik uhićenog generala Mirka Norca, umirovljenog hrvatskog generala bojnika i alkarskog vojvode, koji je proglašen krivi za ratni zločin počinjen u Lici nad Srbima tijekom Domovinskog rata, održao je strastveni govor, jedan od oštrijih političkih govora u to vrijeme. Bilo je to vrijeme prosvjeda za uhićene generale kao što je Ante Gotovina.

Pozdravio je i podupro hrvatske generale, s naglaskom na Mirna Norca.

"A najviše pozdrava, mom osobnom prijatelju, vojvodu sinjskom, generalu bojniku Mirku Norcu."

Hrvatski narode, suprotstavi se kriminalizaciji Domovinskog rata, stani uz nas hrvatske branitelje. Lažni su oni koji nas osuđuju, oni koji su nas uvukli u živo blato, oni koji obećavaju a ne ispunjavaju, licemjeri, demagozi, a oni se u nas najčešće zovu političari", rekao je između ostalog Kotromanović u vatrenom obraćanju u Sinju 2001.

Prozivao vlast za oduzimanje dostojanstva braniteljima

Kotromanović je tada kao brigadir HV-a dao javnu podršku generalima. Prozvao je vlast, koju je tada predvodio pokojni Ivica Račan te predsjednika Stipu Mesića da su dužni vratiti ponos i dostojanstvo braniteljima. Nakon toga umirovio ga je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

U mirovini je Kotromanović značajno zaokrenuo svoje stavove. Onih koje je izrekao na Sinjskoj alki 2001. godine se odrekao, zbog čega mu je Viteško alkarsko društvo oduzelo titulu alkarskog vojvode. Upravo to je na području Cetinske krajine najveće poniženje koje netko može doživjeti.

Poslušajte kako je Ante Kotromanović pričao nekada.

Pročitajte više