Propali pregovori sa seljacima: "Linić nam je rekao da nema novca, nastavljamo blokirati ceste!"

Foto: Dragan Matić/Cropix

CIJELI dan trajali su mukotrpni pregovori Vlade i sindikata u Ministarstvu poljoprivrede. Dogovor na kraju nije postignut. Seljaci nastavljaju s prosvjedima i blokadom cesta.

"Linić nam je rekao da novca ima, ali ne za nas", rekao je nakon sastanka predstavnik seljaka Zvonko Pipić. Poručio je kako očekuje da će se u nalaženje rješenja za probleme seljaka uključiti i premijer Milanović i predsjednik Josipović.

Punih sedam sati trajali su pregovori u Ministarstvu poljoprivrede. Nezadovoljni seljaci s istoka zemlje tražili su veću otkupnu cijenu pšenice, no ono što je još važnije, kompletnu isplatu poticaja.

Proizvodnja kažu, trpi, novca nemaju, pa se tako uzdaju da će im Ministarstvo ali i Vlada pružiti ruku. "Dok selo ne bude bogato, neće biti bogata niti država", izjavio je uoči početka pregovora šef Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac, koji je istaknuo kako nisu zadovoljni niti s trenutnom otkupnom cijenom pšenice.

Ona sada iznosi kunu i pet lipa po kilogramu, a seljaci traže barem kunu i 38 lipa. Sve zemlje u regiji imaju više otkupne cijene, a hrvatski je seljak na samom dnu, rekao je Pokrovac.

Iako su najavili kako na pregovore o poticajima neće, ukoliko se ne pojavi premijer Zoran Milanović, ipak su ostali nakon što je ušao ministar financija Slavko Linić. Pregovori nisu tekli jednostavno, padale su teške riječi, a ministar je ponavljao kako novca u proračunu za poticaje nema.

Pročitajte više