Propao referendum: Pučišća i dalje vodi HDZ-ovac Marino Kaštelan

DRUGI održan referendum u Hrvatskoj na kojem se odlučivalo o smjeni načelnika i njegovog zamjenika u Pučišću, neslavno je propao. Od 2.043 birača izašlo je tek njih 646, što je nedovoljno za uspjeh referenduma.

I među onima koji su danas glasali, nisu svi bili za smjenu načelnika Marina Kaštelana iz HDZ-a. Za smjenu je bilo tek 573 birača, dakle, nekih 28 posto. Tako Kaštelan nastavlja voditi Pučišća. Referendum je, inače, inicirala udruga Žene kamene i sindikat Jadrankamena. Smatrali su da načelnik i njegov zamjenik nisu napravili dovoljno za radnike bivše Orešarove firme, koja je završila u stečaju.

Kaštelan: Ne misle svi kao sindikalisti Jadrankamena

"Nismo vodili nikakvu posebnu kampanju, samo smo pozvali birače da se ne odazovu referendumu. Pokazalo se da je istina ono što sam ja cijelo vrijeme govorio, odnosno, da postoji jedna velika šutljiva većina i da ne misle svi kao ekipa okupljena oko sindikata u Jadrankamenu", kazao je za Index načelnik Kaštelan.

"Stečaj Jadrankamena je pravna činjenica i nije najgore što se moglo dogoditi Jadrankamenu. Većinski vjerovnici, država i Erste banka, imaju namjeru nastaviti proizvodnju, tako da nije sve izgubljeno. Ja sam i prije apelirao na sindikaliste da se urazume i da pokušaju naći nekakvo kompromisno rješenje sa Upravom da se ne dogodi stečaj i da svi izgube radna mjesta", kazao nam je Kaštelan.

Drpić: Referendum je uspio

Sindikalist Jadrankamena Tonči Drpić smatra, pak, da je referendum uspio. "I kad su izbori izađe tek 1.200 birača, tako da je ovo veliki uspjeh. Sama činjenica da je ovo prvi organizirani referendum u Hrvatskoj dovoljno govori. Načelnik je primijenio klasične HDZ-ove metode. Sinoć su išli po kućama i nagovarali ljude da ne izađu na izbore. Da je legalist, pozvao bi birače da izađu na referendum i glasaju po savjesti, a ne ovako", izjavio je za Index sindikalist Drpić.

Pročitajte više