Proruski ustanici srušili zrakoplov, poginulo 49 ukrajinskih vojnika

Ilustracija: Google Maps

POGINULO je 49 ukrajinskih vojnika kada su separatisti srušili teretni zrakoplov kod istočnoga grada Luhanska u noći na subotu, objavio je vojni glasnogovornik Vladislav Seleznov.

"Noću s 13. na 14. teroristi su ispalili protuzračno oružje i otvorili vatru iz strojnice te srušili zrakoplov IL-76 koji se pripremao sletjeti", objavilo je ranije ministarstvo obrane u priopćenju, prenosi Reuters.

Zrakoplov Iljušin-76 približavao se zračnoj luci u Luhansku s "vojnim osobljem, oružjem, opremom i opskrbom", kada je "na njega otvorena snažna vatra iz strojnice", kazao je vojni izvor za agenciju DPA.

Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa

Napad se dogodio satima nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom naglasio da ukrajinske vladine snage trebaju prekinuti oružane operacije u Ukrajini. Zapad pak optužuje Kremlj da oružjem opskrbljuje proruske separatiste u Ukrajini.

Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa, opremu koja je zadnjih dana prelazila granicu između dviju zemalja. Ukrajinski guverner pokrajine Dnjepropetrovsk zato je u petak predložio predsjedništvu svoje zemlje gradnju sigurnosnog zida duž gotovo 2.000 kilometara duge granice s Rusijom koji bi trebao spriječiti svaki upad iz Rusije.


Kijev i Moskva međusobno se optužuju za nasilje na istoku Ukrajine. Putin je u četvrtak prvi put telefonski razgovarao s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i obojica su se suglasila o deesaklaciji nasilja na istoku Ukrajine.

Ukrajina obećava "prikladan odgovor" na rušenje zrakoplova, Merkel i Holland zabrinuti

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko okupio je u subotu vojne i sigurnosne čelnike na konzultacijama pokrenutim nakon što su proruski separatisti srušili ukrajinski vojni transportni zrakoplov pri čemu je poginulo 49 ukrajinskih vojnika, poručivši da će uslijediti "odgovarajući odgovor" na taj "teroristički čin".

"Svi oni koji su uključeni u akte terorizma ove vrste moraju biti kažnjeni. Ukrajina treba mir. Međutim, teroristi će dobiti prikladan odgovor", kazao je Porošenko u izjavi koju prenosi njegov ured za odnose s javnošću.

Istodobno su francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili svoju "ozbiljnu zabrinutost nastavkom borbi u Ukrajini" tijekom telefonskog razgovora u subotu poslijepodne sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, navelo je francusko predsjedništvo u priopćenju.


Šef francuske države i njemačka kancelarka "izrazili su svoju veliku zabrinutost nastavkom borbi na istoku Ukrajine, posebice nakon napada koji je izazvao smrt najmanje 49 ukrajinskih vojnika", navodi se u priopćenju.

Ukrajinski vojni transportni zrakoplov srušili su u subotu ujutro proruski separatisti u blizini zračne luke u Lugansku.

U blizini rezidencije ukrajinskog predsjednika Porošenka pronađena je tijekom noći snažna eksplozivna naprava koju su njegovu čuvari deaktivirali, priopćio je u subotu izvor ukrajinske službe sigurnosti. Novi ukrajinski predsjednik prošloga tjedna je položio prisegu nakon izbora 25. svibnja na kojima je odnio pobjedu i preuzeo predsjedničku dužnost na kojoj je zamijenio bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji je u veljači svrgnut s vlasti u ukrajinskim prosvjedima.

NATO je pak u subotu objavio satelitske snimke koje, po tumačenju Alijanse, izazivaju sumnje oko ruske uloge u prebacivanju vojne opreme u istočnu Ukrajinu, gdje su već pale brojne žrtve u sukobima ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

NATO je priopćio kako snimke pokazuju ruske tenkove koji stižu u područje u blizini ukrajinske granice nekoliko dana prije nego li će se takvi isti tenkovi pojaviti u području istočne Ukrajine pod kontrolom separatista, no postoji neslaganje oko toga otkuda su se oni pojavili.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsenij Avakov kazao je da su tenkovi prešli granicu iz Rusije, no pobunjenici tvrde da oni dolaze iz ukrajinskih vojnih skladišta.

Američki State Department u petak je objavio svoje procjene prema kojima pobunjenici dobivaju teško naoružanje i vojnu opremu iz Rusije, uključujući tenkove i višecijevne raketne bacače.

Lavrov pozvao SAD da potaknu Kijev da prekine vojnu operaciju

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u subotu u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Johnom Kerryjem pozvao Sjedinjene Države da upotrijebe svoj utjecaj na ukrajinske vlasti radi okončanja nasilja na istoku zemlje.

"Sergej Lavrov je pozvao Sjedinjene Države da upotrijebe svoj utjecaj na vlasti u Ukrajini kako bi realnije vidjele stanje, postanu svjesne nepostojanja mogućnosti vojnog rješenja sukoba", navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Dvojica dužnosnika su razgovarala nakon što su u subotu ruski pobunjenici srušili ukrajinski vojni zrakoplov u Lugansku, pri čemu je poginulo 49 vojnika. U svom priopćenju ruska diplomacija nije spomenula taj napad.

"Ruski ministar je rekao da se nada da će Washington pomoći u stvaranju povoljnih okolnosti za pronalaženje prihvatljivih dogovora u pregovorima o isporuci plina Ukrajini i posljedicama predviđenog potpisivanja sporazuma o udruživanju između Ukrajine i Europske unije", dodalo je ministarstvo.

Trostrani susret Rusija-Ukrajina-EU bi se trebao održati u subotu navečer u Kijevu radi pokretanja pregovora o plinu, dok ruski plinski div Gazprom prijeti prekidom opskrbe od ponedjeljka ako Kijev do tada Moskvi ne plati dug za plin od 1,95 milijardi dolara.

Pročitajte više