Prosper Maričić za Index: Kakav don Fanucci, uzeo sam dvije tisuće eura ekološke rente

PROSPER MARIČIĆ, na Hvaru prozvan don Fanucci, Indexu je nakon puštanja na slobodu pojasnio da nije iznuđivao i reketario hvarskog ugostitelja Kristijana K. 11 godina, za što ga sumnjiči Državno odvjetništvo.

Eko renta na Hvaru za glazbu, na Jakuševcu za smrad

"Uzeo sam dvije tisuće eura. Ja bih to nazvao ekološkom rentom. Na Jakuševcu plaćaju za smrad, a meni je plaćeno da mogu živjeti. Kafić se nalazi u mom susjedstvu, ja više taj stan ne mogu iznajmljivati, a nekad su tu bile elitne sobe u Hvaru", kazao nam je Maričić. 

Akustičar je po struci, godinama je radio na Odašiljačima i vezama, neko vrijeme je bio i tehnički direktor Radio televizije Zagreb. S Kristijanom K. je, tvrdi, imao poslovni aranžman, čak mu je, kaže, na dan uhićenja, prije no što je primio dvije označene novčanice od 500 eura, dao i fakturu.

Šetnja za tisuću eura po sezoni

"Radio sam poslove vezane za razglas i ostalu tehniku u njegovom kafiću. Problem je bio s bukom, odnosno, preglasnom glazbom. Na inicijativu Kristijana našli smo nekakav dogovor. On je tražio da pola sata svira duže. A ja sam ga pitao, što ću ja. Dogovorili smo da ću za tisuću eura po godini - šetati. To je lani funkcioniralo, a takav smo dogovor pogodili i ove godine", kaže Maričić.

Iznenadilo ga je uhićenje i prijava Kristijana K., s kojim je, kaže, imao fer i korektan odnos. Čak i na dan uhićenja popili su kavu i sasvim normalno razgovarali. "Poslije sam saznao da je bio ozvučen. Kada se presluša naš razgovor, čuje se da je to prijateljski razgovor, nikako odnos žrtve i iznuđivača, kakav se nastoji prikazati", kaže Maričić.

"Nitko nije kontrolirao buku, pa sam prihvatio aranžman. Bio sam pragmatičan, možda malo i previše na svoju štetu"

Uvjerava nas da je priča o njegovim vezama sa inspekcijom i policijom čista izmišljotina. "Pa upravo zbog toga što tijela zadužena za kontrolu buke nisu radila svoj posao, ja sam prihvatio ovaj dogovor. Bio sam pragmatičan. Možda malo i previše na svoju štetu", zaključio je Maričić. Izmjerio je inače buku u svim kafićima po Hvaru, čak je nabavio i instrument za mjerenje buke, no ni inspekcija, ni policija nisu ga htjeli iskoristiti.

Izjavu smo pitali i Maričićevog branitelja Jadrana Franceschija, no on se suzdržao komentara.

Pročitajte više