Prosvjed u BiH: Mještani blokirali granične prijelaze

Foto: protest.ba

OKO 1.000 mještana naselja uz granicu s Hrvatskom blokiralo je u subotu dva granična prijelaza prema Metkoviću na jedan sat tražeći da BiH i Hrvatska postignu novi dogovor kako bi još jedan granični prijelaz dobio kategoriju međunarodnog prometa.

Blokada magistralne prometnice u BiH kod međunarodnog graničnog prijelaza Doljana i malograničnog prijelaza u Gabeli između Metkovića i Čapljine započela je u 10.00 sati i potrajala je do 11.00 sati, potvrdili su organizatori prosvjeda.

Oni traže da se graničnome prijelazu Gabela Polje vrati kategorija međunarodnog graničnog prijelaza ističući da tijekom ljetne sezone kada veliki broj građana ide na more moraju duže od dva sata čekati na prijelaz granice u Doljanima.

Svakodnevno vezani za Metković

"Građani su iznimno nezadovoljni i na njihove zahtjeve nije bilo nikakvih odgovora od vlasti u Hrvatskoj. Naš svakodnevni život, škole, poslovi vezani su za Metković", upozorio je Ante Karlović iz koordinacije mjesnih zajednica općine Čapljina.

Pojasnio je da su vlasti u BiH pokrenule pitanje prekategorizacije graničnih prijelaza, no da nije uspostavljeno posebno međudržavno povjerenstvo koje je razmatralo ova pitanja iako od ulaska Hrvatske u Europsku uniju vrijedi novi režim prijelaza granice.

Karlović je dodao kako su skupe pogranične propusnice s kojima mogu prijeći preko malograničnog graničnog prijelaza, te da ih veliki broj građana Čapljine ne može dobiti iako imaju svakodnevne poslove i obveze u Hrvatskoj pa su osuđeni na višesatna čekanja.

Od 1. travnja ove godine stupila je na snagu obveza da svi građani koji prelaze preko malograničnih prijelaza između Hrvatske i BiH moraju imati nove pogranične propusnice što se odnosi i na mještane koji žele prijeći granicu u Gabeli.

Predstavnici prosvjednika nisu isključili nove drastičnije poteze mještana s potpunom blokadom graničnih prijelaza i slobodnog prolaza kroz Neum.

Pročitajte više